Sposób przygotowania:
Łopatka z kluskami i surówką z papryki
Łopatkę marynujemy w oleju z czosnkiem, papryką czerwoną, oregano, bazylią, majerankiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso nakłuwamy widelcem i zostawiamy na godzinę. (W tym czasie robimy kluski śląskie-patrz przepis na kluski w naszym profilu).
Surówka:
Czerwoną paprykę, cebulę czerwoną i białą kroimy w kostkę, sałatę rozrywamy na kawałki. Do miseczki dajemy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, majeranek, oregano, bazylię, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i kilka kropel soku z cytryny. Całość mieszamy i dodajemy do surówki.
Zamarynowaną łopatkę smażymy na wolnym ogniu.
Surówka:
Czerwoną paprykę, cebulę czerwoną i białą kroimy w kostkę, sałatę rozrywamy na kawałki. Do miseczki dajemy 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, majeranek, oregano, bazylię, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i kilka kropel soku z cytryny. Całość mieszamy i dodajemy do surówki.
Zamarynowaną łopatkę smażymy na wolnym ogniu.