Grill Master

Grill Master

Kucharz
[Przepisów: 9]

Łosoś z kremem bazyliowo-miętowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis z książki Przyjęcia barbecue przy grillu autorstwa Matthew Drennan przy współpracy firmy Weber, Świat Książki

Łosoś z kremem bazyliowo-miętowym

Składniki:

Łosoś z kremem bazyliowo-miętowym

 

  • 4 filety z łososia ze skórą
  • 25 g listków świeżej bazylii
  • 25 g listków świeżej mięty
  • 200 ml. oliwy
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok i skórka starta z jednej cytryny
  • 2 łyżki creme fraiche (gęsta tłusta słodka śmietana)

 

 

Sposób przygotowania:

Łosoś z kremem bazyliowo-miętowym
Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki



Zagotować w garnku wodę. Obgotować w niej przez 10 sekund bazylię i miętę. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Oberwać listki z gałązek i zmiksować z oliwą. Pozostawić na 15 minut. W misce ubić żółtko z musztardą, sporą porcją soli i pieprzu na gładki krem. Nadal ubijając, stopniowo wlewać cienkim strumieniem bazyliowo-miętową oliwę, aż sos będzie jednolity i gęsty. Wymieszać najpierw ze skórką i sokiem z cytryny a potem z creme fraiche/gęstą tłustą śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce. Filety z łososia umyć zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i skórką do dołu grillować 4 minuty w średniej temperaturze. Jeszcze raz posmarować olejem, odwrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Podawać gorące z kremem bazyliowo-miętowym.