Sposób przygotowania:
Łosoś z kremem bazyliowo-miętowym
Matthew Drennan, BARBECUE. PRZYJĘCIA PRZY GRILLU, Świat Książki
Zagotować w garnku wodę. Obgotować w niej przez 10 sekund bazylię i miętę. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Oberwać listki z gałązek i zmiksować z oliwą. Pozostawić na 15 minut. W misce ubić żółtko z musztardą, sporą porcją soli i pieprzu na gładki krem. Nadal ubijając, stopniowo wlewać cienkim strumieniem bazyliowo-miętową oliwę, aż sos będzie jednolity i gęsty. Wymieszać najpierw ze skórką i sokiem z cytryny a potem z creme fraiche/gęstą tłustą śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce. Filety z łososia umyć zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i skórką do dołu grillować 4 minuty w średniej temperaturze. Jeszcze raz posmarować olejem, odwrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Podawać gorące z kremem bazyliowo-miętowym.
Zagotować w garnku wodę. Obgotować w niej przez 10 sekund bazylię i miętę. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Oberwać listki z gałązek i zmiksować z oliwą. Pozostawić na 15 minut. W misce ubić żółtko z musztardą, sporą porcją soli i pieprzu na gładki krem. Nadal ubijając, stopniowo wlewać cienkim strumieniem bazyliowo-miętową oliwę, aż sos będzie jednolity i gęsty. Wymieszać najpierw ze skórką i sokiem z cytryny a potem z creme fraiche/gęstą tłustą śmietaną. Odstawić w chłodne miejsce. Filety z łososia umyć zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i skórką do dołu grillować 4 minuty w średniej temperaturze. Jeszcze raz posmarować olejem, odwrócić i grillować jeszcze 4 minuty. Podawać gorące z kremem bazyliowo-miętowym.
Książę z bajki
Pyza
Babciagramolka