Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś kurczaczek pieczony ( Kurczak w ,, trójkowej marynacie )
Odp: Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
misia5 napisał(a): Szczerze mówiąc nie widzę w pierwszym podanym linku niczego o czym piszesz. Co do drugiego przepisu się zgodzę. Przepis zostanie "ukryty" i udostępniony po poprawieniu go przez autora.
Sporne słówko było w tzw ,, zajawce ,, - usunęłam i wyjaśniłam autorce , że jest to naruszenie Regulaminu i nie przepadamy za wulgaryzmami ( nawet wykropkowanymi ) na stronie , tym bardziej kiedy ich użycie nie jest wynikiem emocji dyskusji na forum . W każdym razie juz nie ,, kłuje w oczy ,,
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
A u mnie gulasz z wieprzowiny z papryką i makaronem muszelki , a do tego sok pomidorowy.
Odp: Odp: Piątkowe obiady
- Forum: Piątkowe obiady
Dark Chocolate napisał(a): No wiesz! Nie kupuję ani starych ryb ani oleju! Wypraszam sobie! I najbardziej lubię ryby pieczone. Zawsze śmierdzi! Może macie jakieś tajne sposoby na bezwonne przygotowania?
Powiem Ci jak ja robię ryby - nie ma uporczywego zapachu . Ryby morskie marynuję przed obróbką w dużej ilości soku z cytryny lub limonek lub pomarańczy ( biorę 1 cytrynę na mały stek z łososia ) zmieszanym z kilkoma łyżkami oleju .Potem bardzo dokładnie osuszam ręcznikami kuchennymi .
Sok z cytryny wcale nie powoduje , że ryba potem jest kwaśna a ,,ścina ,,rybie mięso .
Druga sprawa to olej . Luna ma rację - wybór odpowiedniego oleju ma duże znaczenie , bo czasem nie jest to problem zapachu ryby a po prostu złej jakości olej dymi i śmierdzi . Znaczenie też ma ilość oleju na patelni . Jeśli już smażymy panierowaną rybę to dobrze jest wkładać ją na dobrze rozgrzany olej w sporej ilości tak by panierka nie przywierała do patelni .
Ja używam oleju z pestek winogron a pod koniec smażenia dodaję masło. Ryby są chrupiące , pachną i nie muszę wietrzyć mieszkania po robieniu obiadu .
Niektóre ryby ( karp , lin , węgorz ) mają dużo śluzu i trzeba je dobrze z niego wytrzeć przed obróbką - polecam ,, wycieranie w soli '' - doskonale usuwa śluz ( w miskę wsypać np. 1/2 kg soli i pocierać nią ryby ściągając śluz - potem dobrze ryby umyć .
Jak myję patelnię na której smażyłam rybę to po umyciu wlewam na nią 1/2 szklanki wody , wsypuję łyżeczkę herbaty i zagotowuję . Wylewam - płuczę i już . Nie wiem czemu ale herbata ściąga zapach smażonego .
Ryba pieczona w folii w piekarniku nie pachnie na cały dom .
Jak robię zupę rybną z ryb słodkowodnych to do gotowania daję trochę mleka- wywar mniej intensywnie pachnie.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Pierożki z gotowanym kurczakiem i czerwony barszczyk do popicia
Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?
- Forum: Co dzisiaj na podwieczorek?
Maliny kuszą -dziś budyń z malinami- taki prawdziwy domowy nie z torebki
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Zapiekanka jest dobra na wszystko .Zainspirowana angielskim Cotage pie postanowiłam zrobić cos podobnego z pozostałego od wczoraj puree i kotletów mielonych , do tego sos grzybowy i surówki.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Zostało mi z wczoraj mięso z rosołu to zrobiłam na dziś kotleciki ( mielone z serem -,, Mielone porosołowe,, ) a do tego ziemniaki puree i buraczki z konserwową papryką .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Bulion z dodatkami czyli ,, Bulionowe fusion wg Buni ,,
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Netka napisał(a): U mie w dwoch dodanych przepisach nie ma wogole zapisanych punktow,mimo iz wstawilam przepisy ze zdjeciami.
Netko- to już chyba od wczoraj jest problem - mój wczorajszy przepis też na razie bez punktów . Najpierw był problem żeby wstawić , a jak juz się zapisał to punktów nie doliczyło . Poczekajmy - może system działa z opóźnieniem .Jak do poniedziałku nic się nie zmieni to zgłoszę do Adminów żeby informatyk sprawdził.
Miłego dnia.