Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Piątkowe obiady
- Forum: Piątkowe obiady
A ja zupełnie świadomie narzuciłam reżim rybny na piątki ( oczywiście odstępstwa są ) . Gdyby nie to , że uparłam się na rybę w piątek to pewnie jadały byśmy jej mniej i nie tak systematycznie .Staram się tak planować obiady by co tydzień była ryba , drób , wieprzowina , pół mięsne danie ( spaghetti , zapiekanka , wędliny ) , jakieś kluchy czy pierogi , coś warzywnego i zupa .
Dziś Mama wyprosiła śledzie z ziemniakami. Zrobiłam z sosem gruszkowo-chrzanowym.
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Bahus napisał(a): A te bratki to po daniu, czy przed nim ?
Zdecydowanie po - z bratków będzie sałatka albo raczej bratki będę do sałatki
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Sezon w pełni- aż nie wiadomo co wybrać .Dzis zrobiłam botwinkę ze szpinakiem na wtwarze z warzyw ( bez mięska ) ale za to z ziemniaczkami suto okraszonymi skwareczkami .Pycha . Zapraszam.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
U nas upał i obiadek dostosowany do tego . Kalarepka faszerowana marchewką , fasolka szparagowa żólta na ostro z sosem zielone chili , młode ziemniaki i delikatny sos kremowy z kalarepki .Dużo kopru na to .
Odp: Wasze ulubione lody...?
- Forum: Wasze ulubione lody...?
Czekoladowe z czekoladą polane czekoladą .A obok malinowe , wiśniowe , brzoskwiniowe ., orzechowe .
Ale muszą być zestawione z czekoladowymi . I pod żadnym pozorem śmietankowych , waniliowych - brrr
.Przypomniałaś mi że muszę sobie kupić termos do lodów - żeby pojechać- kupić na zapas i trzymać w zamrażalniku jak najdzie chętka .
Odp: Odp: PROSZONY OBIAD- MENU :)
- Forum: PROSZONY OBIAD- MENU :)
MIUCCIA napisał(a): Problem w tym, ze to pierwszy raz kiedy ta para, nas odwiedzi. Co wiecej, on francuz, ona brytyjka... Dlatego nie znam ich upodoban, wcale, a wcale
Zapiekanka, o ktorej myslalam, to makaron spaghetti z dodatkami jak na pizze. Np. pomidor, mozzarella, jakas dobra szynka itp. Rozumiecie.
Teraz zastanawiam sie czy by nie zrezygnowac z tej zapiekanki na rzecz czefos lzejszego. A oprocz tego "na posmakowanie" podac nasz Polski bigos
Co o tym myslicie?
Ps. Bardzo dziekuje za odpowiedzi
Jesli mogę radzić - nie ryzykuj z bigosem - dla wielu obcokrajowców kiszona kapusta to zepstute - no chyba że zrobisz lekki z młodej kapusty ( taka kapustka z koperkiem i mięsem ) .
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Masz rację . Wiele osób nie daje się przekonać , że oszczędne gotowanie nie polega na kupowaniu najtańszych produktów a na nie marnowaniu tych dobrych .No i jak zwykle - trzeba podchodzic do wszystkiego z pasją to nie będzie trudno poświęcić trochę czasu na ,, pichcenie ,,
Porady- podpowiedzi na kryzys
Wiele osób zaczyna zerkać na ceny . Niektórych zaczyna to przerażać . Postanowiłam uruchomić ten wątek i zamieszczać w nim wszelkie sprawdzone pomysły i przepisy na przetrwanie ciężkich czasów .
Jedno co chcę powiedzieć na wstępie - to że żywność drożeje nie musi oznaczać , ze zaczniemy jadać gorzej .To tylko będzie od nas wymagało poświęcenia więcej czasu w przygotowanie posiłków ( nie zawsze ) i planowania i nie marnowania żywności i zaangażowania w gotowanie . Czasem jest tak , że pracujemy od rana do wieczora i tego czasu nie ma . A no trzeba wtedy poświęcić sobotę czy niedziele na gotowanie na zapas albo posłac rodzine spać i gotować w nocy- niestety cos za coś .Ale za to odczujemy to natychmiast w kieszeni .Zapewniam , ze warto.
Dziś pierwsza propozycja na oszczędnosci . ,, Puszysta zupa krem z buraków "
Mozna podac do popicia albo z grzankami z podeschłej bułeczki obrumienionej na oleju.
Jak już mamy taka zupkę to drugie może byc lżejsze i mniej kosztowne - no i nic nam się nie zmarnuje .
Zapraszam wszystkich do dzielenia się pomysłami na oszczędne gotowanie .
Odp: PROSZONY OBIAD- MENU :)
- Forum: PROSZONY OBIAD- MENU :)
Żeby nie zmieniać tego co zaplanowałaś :
Potraktowała bym zapiekankę jako jeden z dodatków do roladek i dodatkowo jako samodzielne danie wegetariańskie ( zrobić ją bez miesa i wędlin - najprostszą - makaron , sos serowy , jakieś warzywo np brokuł ) .
Dodała tym ziemniaki z wody ( jak nie młode to te płukane ładne )
Ze 3 miseczki z warzywami :- jakaś prosta sałata , marchewka w wody , coś jeszcze - co masz pod ręką i na co cię stać .
Jak byś np robiła zapiekankę z brokułem to możesz dodatkowo na wywarze z gotowania go zrobić zupę krem i podać w filiżankach do popicia jako wstęp do obiadu .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
elzbieta8960 napisał(a): https://gotujmy.pl/suflet-z-maki-kukurydzianej-,przepisy,89490.html
i
http://smakowity.pl/przepis/1325/suflet-z-maki-kukurydzianej/
Masz rację - kosmetyczne zmiany . To już kolejny przepis kopiowany wstawiony przez tą samą osobę . Dzięki za pomoć . Już załatwione
Dzięki Elu jeszcze raz