Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Porady- podpowiedzi na kryzys
Dziś robiłam takie oszczędnościowe danie .
Oto moja propozycja ( na 3 osoby ) :- bazowy przepis to ,, Mini pierożki w złotym bulionie"
-Gotujemy bulion z żeberek i kurczaka z włoszczyzną
-3/4 z ugotowanych żeberek panierujemy i smażymy na rumiano ( + ziemniaki + jakaś surówka )
-3/4 ugotowanego mięsa z kurczaka robimy w cytrynowej potrawce z 1/3 wywaru ( + ryż + surówka )
-z 1/4 żeberek i 1/4 kurczaka z wywaru i mąki robimy pierogi i podajemy w reszcie bulionu
-z warzyw robimy sałatkę
Wszystkie produkty razem kosztują około 20 zł . Z tego są 3 obiady dla 3 osób i sałatka . Czyli obiad jakieś 6 zł ( porcja 2 zł ) .
Jedno gotowanie - potem tylko doszykować surówkę , ziemniaki lub ryż .Jedno stanie w kuchni ( i to nie za długo bo przecież rosół sam się gotuje ) .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Miniaturowe pierożki w rosole (,, Mini pierożki w złotym bulionie " )
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Netka napisał(a): A ja wczoraj,wstawiajac przepis na Salatke z lososiem,ustawilam w ustawienich konkurs sezonowy,salatka w konkursie sie nie pojawila.Edytowalam przepis ponownie i mam nadzieje,ze tym razem "komputer"sie nie pomyli.
Netka
Zapisało się
Odp: Polowanie na ślimaki:)
- Forum: Polowanie na ślimaki:)
Ze ślimakami jest trochę zachodu . Jak robisz od poczatku to takie nałapane w ogródku trzeba wsadzić na tydzień do gara z przykrywką i głodzić ( muszą za przeproszeniem się ,, wykupkać ,, ) .Potem myje się je , gotuje w wywarze z warzyw . Sieka drobno i.Do muszelek nakłada się utarte masło czosnkowe i porcję ślimaka i masło . Takie napełnione muszelki zapieka sie w piekarniku ( muszelka ma być otworem do góry ) jakieś 20 minut .
Mozna też takie oczyszczone po ugotowaniu dusić na maśle i potem zalewać śmietaną i posypwac koprem.
Ale bez strachu można kupić gotowe napełnione po prowansalsku do zapieczenia .Albo samo mięso w słoikach . Kiedyś jadłam gotowane w bulionie z białym winem i warzywami krojonymi w julienkę .Jak już przestaniesz myśleć że to slimaki to smakują jak maślaki.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Zazdroszczę indyka ze skórką ( ona najlepsza taka chrupiąca - u mnie niestety ze względu na cukrzycę Mamy takie przyjemności odpadają
Zauważyliście , że chyba zadziałała telepatia - jak nie indyk to gąska . Ciekawe u kogo była kaczuszka ?
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
O kurcze ! Jak ja dawno gęsi nie jadłam - muszę poszukać gąski .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Upiekłam udzieć z indyka .Do tego ziemniaczki i obgotowane gruszki z konfiturą z żurawiny błotnej i sałata z sosem vinegret ( ,,Pieczeń indycza z gruszkami " )
Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
mirkakropka napisał(a): misia5 napisał(a): Ten podwójnie wklejony przepis usuwa moderator podczas sprawdzania przepisów. Oczywiście tylko jeden z nich, drugi zostaje
Życzę miłego dnia.
Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
6 maj 2011, 16:36
https://gotujmy.pl/czekoladowo-smietankowe-dietkowe-mleczko,przepisy,65977.html
https://gotujmy.pl/czekoladowo-smietankowe-dietkowe-mleczko,przepisy,65973.html
Ten sam przepis tego samego autora dodany dwa razy.
zmieniono 1 raz (ostatnio 6 maj 2011, 16:37 przez mirkakropka)
Na forum łamania regulaminu zgłaszałam nikt nic nie zrobił przepisy są dalej. Moderator z 27 lipca 2010 powinien dostać "upomnienie"
Pozdrawiam
No to moja głowa ,, leci " ( chyba moja ? - bo jak patrzyłam to 27 lipca 2010 r był wtorek czyli mój dzień )--Już się kajam . Z tego co sobie przypominam ( po poczytaniu forum ) to w tym dniu system strony szalał i zapisywało przepisy po kilkanascie razy . Co nie zmienia faktu , że powinnan dublet wyłapać
Wiecie jak mi się to podoba - nareszcie na stronie jest normalnie - użytkownicy jak widzą plagiat , dublet , nieprawidłowość to to po prostu zgłaszają .Bo kilku moderatorów można nabrać ale tysięcy użytkowników już nie .
Dzięki serdeczne za czujność
Odp: Odp: Polowanie na ślimaki:)
- Forum: Polowanie na ślimaki:)
Bahus napisał(a): A ja uwielbiam winniczki zapiekane z masełkiem czosnkowym i zieloną pietruszką....Pycha
Hi hi już się bałam odezwać bo też mam do ślimaków takie kulinarne podejście .Sama co prawda nie robię bo za dużo z tym zachodu ale takie gotowe do zapieczenia kupuję - czemu nie . Raz je tylko zapiekłam na amen ( na usprawiedliwienie mam tylko to że to było na imprezie urodzinowej i chyba mi się mikrofala z piekarnikiem myliła
).Były - skwareczki ze skorupeczki
A tak poważnie- lubię takie z masełkiem
Odp: SER SER SER
- Forum: SER SER SER
dynia33c napisał(a): Kilka dni temu moja córcia była na wycieczce w WIŻAJNACH (warmińsko-mazurskie) i kupiła tam u gospodyni ser.Wygląda jak biały(twarogowy),a smakuje ja żółty.Jest przepyszny czy ktoś może pomóc mi i dać przepis na taki ser?
Z góry dziękuję.
Nie wiem czy o cos takiego ci chodziło - ,,Ni to żółty – ni topiony (ser )"
Ten ser jest potem jeszcze w przepisach ,, Marynowany ser "domowy" i "Ni to żółty – ni to topiony" w sałatce