Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Henia napisał(a): Babciagramolka napisał(a): E tam zaraz skok - poczeka do wiosny - pójdzie do lasu - nazrywa i kurierem przyśle całe naręcze
.A do wiosny będzie stawiać co dziennie wirtualne pyffko
i dzielić wirtualne kfiatki
- o buziakach już nie wspomnę
.Wokalisto pamietaj- Henia ma debet na 1 kfiatek - proszę pilnować żeby nikt nie był pokrzywdzony .
Ja zamiast kwiatków mogę dostać leśnie ziółka jak już się pokarzą - wsadzę do gara i będzie zysk - takie kłącze tataraku mogło by być - wszelkie winy bym darowała
Miłego dnia kochani- i bawcie sie dobrze .
No ale Ty już dostałaś,więc co to za pazerność?!
A nie wiesz ze o swoje trzeba walczyć - kfiatka mi wylicza
- bo nie naleje herbaty
koleżanko .Dobra- oddam połowę płatków i pół łodyżki ze spornego kfiatka .Ale za to Ty zalewasz herbatę ( ja stawiam filiżanki i sypie zielsko do nich ) - może być
Acha i Ty pieczesz paczki na jutro bo ja mam dwie lewe ręce .
Chyba się przeniesiemy w inny kątek bo coś nam się tu prywata rozwija
Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
E tam zaraz skok - poczeka do wiosny - pójdzie do lasu - nazrywa i kurierem przyśle całe naręcze
.A do wiosny będzie stawiać co dziennie wirtualne pyffko
i dzielić wirtualne kfiatki
- o buziakach już nie wspomnę
.Wokalisto pamietaj- Henia ma debet na 1 kfiatek - proszę pilnować żeby nikt nie był pokrzywdzony .
Ja zamiast kwiatków mogę dostać leśnie ziółka jak już się pokarzą - wsadzę do gara i będzie zysk - takie kłącze tataraku mogło by być - wszelkie winy bym darowała
Miłego dnia kochani- i bawcie sie dobrze .
Odp: Odp: Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Wokalista napisał(a): Henia napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Wokalisto- moderują przepisy te same osoby tzn- Ja , Cherry i Henia - zależy kto ma dyżur .I na pewno nikt sie nie bawi w usuwanie zdjęć czy komentarzy . Trzeba uważać jkak sie edytuje przepisy . Czasem ktoś robi 5-6 edycji do jednego przepisu ciurkiem jedno po drugim i w tym ferworze poprawiania raz edytuje składniki, raz tekst - nie patrząc przy tym że poprawił jedno słowo ale już nie sprawdził czy reszta tekstu jest poprawnie w edycji wpisana .
Proponuję przy edycji przepisu poprawic to co nam sie nie podoba . Poczekać aż moderator edycje zatwierdzi .Sprawdzic czy na pewno zdjecie się poprawnie zapisało - jak nie to dostawic jeszcze raz i znów poczekać na zatwierdzenie . Przy czasowo zbieżnej edycji kilkukrotnej tego samego tekstu system głupieje .
Zawsze można spytać w razie wątpliwości dyżurnego moderatora ( ja : wtorki, soboty , niedziele - Cherry- środy , a Henia : poniedziałki, czwartki i piątki )
To ja zatwierdzałam wczoraj Twój przepis i w tej chwili czuję się przez Ciebie pomówiona. Jeśli z jakichś powodów usuwam przepis czy zdjęcie, zawsze natychmiast zawiadamiam Tit i autora. Nigdy nie robię tego bez powodu. A w panelu admina Twój przepis jest w komplecie. Więc posądzenia o złośliwość są dla mnie bardzo krzywdzące. Naprawdę, moderatorzy mają co robić (wczoraj miałam do moderacji 200 przepisów) i nie mamy czasu na myślenie jak dokuczyć Wokaliście.A ostatnio jesteś bardzo aktywny w pretensjach.Może na przyszłość przemyśl najpierw, zanim napiszesz coś krzywdzącego dla innych.Są awarie, niedoskonałości systemu, a Ty bez zastanowienia i sprawdzenia rzucasz pomówienia na ludzi.Coś tu nie tak!
A ja chciałem panią serdecznie z kffffiatuszkiem przeprosić... W tym momencie zachowałem się jak człowiek... który rzuca się do innych a sam nie zauważa swoich błędów. A więc przyznaję się do błędu że nie wiedziałem że po zmianie przepisu tzn "edycji" może zostać także usunięte zdjęcie.
Na prawdę przepraszam.....
Kfiatuszek przyjęty rozbroił mnie - poproszę pyfko
- a system poszaleje poszaleje i przestanie jak to system ( ciężko ma bidulek i tyle - też by mi się myndliło (
) jak by mi tak ktoś wrzucał i wrzucał
( przepisy oczywiście ) . Miłego wieczoru życzę
Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Wokalisto- moderują przepisy te same osoby tzn- Ja , Cherry i Henia - zależy kto ma dyżur .I na pewno nikt sie nie bawi w usuwanie zdjęć czy komentarzy . Trzeba uważać jkak sie edytuje przepisy . Czasem ktoś robi 5-6 edycji do jednego przepisu ciurkiem jedno po drugim i w tym ferworze poprawiania raz edytuje składniki, raz tekst - nie patrząc przy tym że poprawił jedno słowo ale już nie sprawdził czy reszta tekstu jest poprawnie w edycji wpisana .
Proponuję przy edycji przepisu poprawic to co nam sie nie podoba . Poczekać aż moderator edycje zatwierdzi .Sprawdzic czy na pewno zdjecie się poprawnie zapisało - jak nie to dostawic jeszcze raz i znów poczekać na zatwierdzenie . Przy czasowo zbieżnej edycji kilkukrotnej tego samego tekstu system głupieje .
Zawsze można spytać w razie wątpliwości dyżurnego moderatora ( ja : wtorki, soboty , niedziele - Cherry- środy , a Henia : poniedziałki, czwartki i piątki )
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
ada_nyssa napisał(a): Czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy można dwa razy dodać ten sam przepis tylko że w innej kategorii np. jeden w przystawkach a drugi w dodatkach do potraw Bo znalazłam dwa identyczne przepisy ale nie chce tego zgłaszać bez pewności że jest to niedozwolone.
Napisz do mnie o tych 2 przepisach na prywatne wiadomości to sprawdzę - podaj prosze nazwy przepisów i autora
Już załatwione - dziękuję
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
misia14 napisał(a): Ja jestem szczęśliwa posiadaczką kalendarza....i właśnie odwróciłam kartkę na marzec...i nie wiem jest dziś dzień...bo cały czas myślałam, że WTOREK ale wg kalendarza dziś jest SOBOTA.....tak dziwnego kalendarza jeszcze nie posiadałam....bo 28 luty to poniedziałek a 1 marzec to sobota.
Marzec kończy się 31 marca w PONIEDZIAŁEK a 1 kwietnia jest w PIĄTEK.
Czy ktoś zauważył działalność "Chochlika" w kalendarzu kulinarnym Jane Austen
Hi hi - też tak mam - nie zauważyłam - ale fajnie znów mamy sobotę i niedzielę
Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
To ja też - listonosz był - paczuszka przyszła
Konkurs Świąteczne i Karnawałowe dania na stronie Uroda i Zdrowie
http://urodaizdrowie.pl/konkurs-kulinarny-swiateczne-i-karnawalowe-dania
za Ryba Tilapia w cieście cebulowo-piwnym
Dostałam :
Książka kucharska - ,, Kuchnia polska 1001 przepisów "
Zestaw przypraw Galeo :
-Chili pieprz cayenne
-Imbir mielony
-Przyprawa do grzanego piwa i wina
-Przyprawa do ryb 2x
-Przyprawa do bigosu i dań z kapusty
-Majeranek
-Oregano
-Przyprawa do ryb cytrynowa
-Pieprz ziołowy
-Przyprawa do pieczeni
-Cynamon mielony
Książka fantastycznie wydana - piękne ilustracje do każdego przepisu , interesujące przepisy -juz sie cieszę na przeglądanie przy herbatce .
A przyprawy jak zwykle nigdy za dużo - akurat skończył mi sie pieprz cayenne to będzie jak znalazł .
Gratulacje dla wszystkich . Miłego dnia - mozemy tak częściej zaczynać tydzień prawda
Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Zdecydowanie wolę przepisy ze zdjęciami ( przepraszam wszystkich którzy wstawiają bez zdjęć ) - po prostu wolę - co nie znaczy że nie czytam tych bez zdjęć . Co do wstawiania dużej ilości przepisów na raz - no cóż - a jak inaczej wygrać w rankingu w danym miesiącu ? Jak przeszłam na tą strone to chciałam jak najszybciej wstawić wszystkie swoje przepisy żeby były na moim koncie . Każdy kiedyś zaczyna - wszyscy lubią wygrywać , każdy wstawia jak mu jest wygodnie .Mnie denerwują przepisy które na odległość ,, pachną ,, plagiatem nawet jak nie daje się tego udowodnić .Jak ktoś przenosi na stronę przepisy które kiedyś sobie spisał to mi to nie przeszkadza nawet jak wstawia je hurtem bo przecież nie będzie tego robić przez 2 lata po 2 dziennie . Wwali co ma i potem będzie pisac na bierząco ( albo mu się znudzi ) . Jak przepisy normalne i ciekawe to co mi za różnica czy pojawią się w ciągu miesiąca czy przez pół roku . Byle były merytoryczne - ciekawe, napisane poprawnie i nie kopiowane .A że mamy więcej roboty przy przeglądaniu- a no trudno. Strona jest dla wszystkich
Odp: Odp: Odp: Odp: Proszę o pomoc!
- Forum: Proszę o pomoc!
dynia33c napisał(a): Mój drogi ja dziczyzne przyprawiam tak samo jak i mięso świńskie czy tam jakis inne...czyli zioła prawansalsie czosnek troche oleju i na kilka godzin do lodowki.Potem podsmaż i zrób z tego jakiś dobry gulasz.
Z tej ladniejszej cześci możesz kilka ładnych kawalków odkroić na bitki...smażę je w taki sam sposób jak i schabowe a piersi kurczaka czyli młoteczkiem trochę te biję,obsypuję jarzynką.potem obtaczam w mące jajku i na patelnie SA BOSKIE
Oczywiście nic nie wyrzucamy bo to zdrowe mięsko kości i te inne kawałki wrzuć do garnuszka i ugotuj zupkę jaką lubisz najbardziej bo wszystkie są na takich kościach pyszne.
Masz rację - każde mięsko można przerobic na gulasz czy zupę i doprawic jak zwykle tyle że rozumiem , ze dziczyznę chce się przyrządzic jak dziczyznę bo szkoda jej raczej na gulasz .Dziczyzna jak sie jej nie zamarynuje odpowiednio może po prostu nie posmakowac domownikom i zrażą się . Mieso z dziczyzny musi skruszeć , pozbyć się charakterystycznego posmaku i zapachu dopiero wtedy smakuje .To tak jak by z delikatnej polędwicy robić farsz do pierogów - niby można tylko po co ? Dla tego sugerowałam by przy pierwszym podejściu do dziczyzny skorzystać z pomocy kogos doświadczonego kto wie jak sie z dziczyzna obchodzić kto pokarze jak z nią postępować , bo nawet nalpepszy przepis nie zastapi praktyki .Czasem trzeba po prostu popatrzec na mieso zeby ocenic czy je naszpikawać , jeszcze marynować itp. Dziczyzna jest rarytasem i szkoda sie na niej uczyć popełniając błędy . Ale kazdy robi jak uważa .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Piątek to rybka - Pstrąg w kolorowym pieprzu :