Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Tit napisał(a): Tego facebooka to Bunia lansowała i wylansowała....
A zobaczycie ile z niego będzie radosci jak już ruszy w pełni - ciekawa jestem zdjecia profilowego - z dalszych ciekawostek które by sie przydały goraco przymilam sie o aktywne linki tak zeby wpisując np w działce co dzis na obiad swó obiadek wstawiać jednocześnie link do swojego przepisu .Zaraz ruch się
zrobi w intersie
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Pierogi z mięsem z sosem o włoskim smaczku
Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Anna555 napisał(a): Pyza napisał(a): tym razem nie chwalę się , ale nasz portal
!
dla tych co mają konto na FB - portal gotujmy.pl też już tam jest!
http://www.facebook.com/#!/pages/gotujmypl/187145981303187?v=wall
Dodałam się tam, ale mam mieszane uczucia. Mamy tu forum, możemy dodawać przepisy i komentować. Po co to samo robić na facebooku. Poczekamy zobaczymy co tam się będzie działo.
Aniu - profil na Facebooku nie jest zamiast strony tylko jako uzupełnienie i informacja dla tych którzy nie sledzą bierząco strony ,że cos nowego sie pojawiło. Ten kto bywa okazjonalnie na Facebooku jest to szczegół - dla tych którzy śledzą inne strony , wiadomości , cioekawostki jest to doskonały pomysł bo w jednym miejscu obserwuje wszystko co go interesuje . Mogę zaintersowanym znajomym ( taki którzy nie są użytkownikami strony ) pokazać intersujace pomysły ze strony . Ja osobiscie juz od dawna czekam na aktywny profil strony na Facebooku
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Nie mam dzis siły na gotowanie - ide na skróty- ,,Kalafiorowa z serkiem ,, - sama sie ugotowała
Odp: Planowanie obiadkow :)
- Forum: Planowanie obiadkow :)
Zaczynam od określenia kwoty jaką mogę przeznaczyć na obiady na miesiąc . Potem planuję obiady tak by były z podstawowych grup - u mnie w kazdym tygodniu powinno być coś z :
- drobiu
-ryb
-wieprzowiny
-zup
-mącznych
-mielonego lub wędlin
-jarskich
Rozpisuję to na zakupy ( np 4x ryba = karp, łosoś, panga , sola) itd . Jak mam zaplanowane główny składnik obiadu dobieram dodatki - co z ziemniakami , co z kaszą , co z ryżem , makaronem , surówki i wpisuję je na liste zakupów . Patrzę czy przy okazji zaplanowanych obiadów nie można za jednym gotowaniem zrobić czegoś na kolacje ( lub śniadania ) np.- galaretki drobiowe przy okazji gotowania rosołu i dopisuję dodatkowa porcję kurczaka na taka galaretkę .Oczywiście nie jest to sztywny plan ale pozwala ,,panować ,, nad tym co się jada , rozkładać sobie pracę na etapy i co najważniejsze gwarantuje urozmaicone posiłki i duże oszczędności ( kupuję dokładnie tyle ile mi potrzeba , wykorzystuję elementy jednego posiłku do zrobienia drugiego ) .
Tyle że trzeba poswięcic trochę czasu przy zaplanowaniu takiego jadłospisu .
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
magdafer napisał(a): https://gotujmy.pl/sos-mietowy,przepisy,81233.html dwa razy dodano ten sam przepis
Już wyjaśnione- dzięki za czujność
Odp: Ciekawostki kulinarne
- Forum: Ciekawostki kulinarne
A wiesz Reniu czemu tak jest ? Bo przyzwyczailiśmy się do bardzo skoncentrowanej informacji podanej w ,, pigułce ,,.I muszę się przyznać , że informacje mi potrzebne ( ciekawostki ) staram się wyszukiwać nie w artykułach które z reguły operują dużą ilością zbędnych słów ( żeby było ładniej ) a wśród bardzo ,,okrojonych,,zdań niosących tylko informację . Zdecydowanie rozdzielam ładne pisanie od informacji . Czytam dla przyjemnosci ,a informacja ma być konkretna typu : profesor .... na Harwardzie odkrył gen modyfikujący genotyp marchewki i odpowiadajacy za ilość gromadzonego w korzeniach soku ( informacja wymyślona ) .Kropka- Nie interesuje mnie opis czy padał deszcz , profesor jest żonaty czy inne bzdety .
Za to bardzo chętnie czytam artykuły omawiajace jakieś zagadnienie typu : wpływ ilości jedzonych pieczarek na ilość nawiazywanych znajomości towarzyskich .
Mogę wtedy poznać czyjeś zdanie na jakiś temat , w ogóle ten temat/problem zauważyć , zgodzić się z nim lub nie .
Ileś lat temu wszyscy pisaliśmy więcej - obszerniej bo takie były wymogi i moda - teraz sposób porozumiewania się zmienił i pewnie dla tego mamy opory w pisaniu obszernym na dany temat ( co piszącej to nie dotyczy bo pisząca to uwielbia ględzić obszernie nie koniecznie na konkretny temam )
Odp: Odp: Drugie sniadania
- Forum: Drugie sniadania
Bahus napisał(a): Bardzo mi się podoba ta dyskusja.
Dokładnie przeliczyłem to co piszesz. Przyznaję, poniekąd masz rację. Jednak nie o to mi chodziło. Znam wiele rodzin, które mimo wszystko piąty dzień Twoich kalkulacji pominą. Jeśli powstanie "nadwyżka" kosztem łososia i awokado to będzie zużyta np. na parę zeszytów czy przyborów szkolnych. Gdy pisałem w swoim poście, że "ale niewielu stać na ten zestaw...no chyba, że od święta" to nie chodziło mi o rachunek ekonomiczny dotyczący tylko wyżywienia ale o globalne rozliczanie rodzinnych wydatków. Jeżeli ktoś jest zmuszony jeść 30 dni kanapki po 2 zł na osobę...to na pewno 31-ego dnia nie pozwoli sobie zjeść ich za 4,50 zł na osobę, no chyba że będzie to "święto"
Tyle że rozważania o ,, cienkim ,, budżecie muszą również uwzględniać nie tylko wyliczenie finansowe ale i zdrowie czyli różnorodność posiłków .Bo co z tego , że pominiemy grupę produktów ze wzgledu na ich cenę jeśli potem odbije się to na zdrowiu rodziny a co za tym idzie na kosztach leczenia .Uważam , że przy dzisiejszej dostępności do wszelkich produktów należy z tego korzystać . Jestem najlepszym przykładem organizowania budżetu tak by starczało i na szynkę i na zeszyt . Wychowywałam 4 dzieci z 2 kolejarskich bardzo przeciętnych pensji ( oboje z mężem zmieniliśmy zawód bo okazało się że na PKP można zarobic więcej niż w Politechnice czy Bibliotece - w tamtym czasie ) i wiem ,że jak się robi jednego dnia pierogi z płucek ( w tajemnicy przed dziećmi bo im się brzydziły a jak nie wiedzieli to jedli pierożki z mięskiem ), mrozi lub wekuje wszystko co się da w lecie i jesienią , gotuje ( nawet w nocy na następny dzień ) a nie kupuje gotowców to można mieć bardzo urozmaicony jadłospis i można było dla odmiany kupić szynkę baltonowską . Nie mówię tu o krańcowych przypadkach skrajnej biedy a o normalnej nawet biednej rodzinie . Jeśli kogoś stać na tą przywoływaną przez Ciebie kiełbasę to logika podpowiada że stać go na kupienie 5 dag wędzonego łososia . I tak jest z innymi produktami - takich jak ja ( na rencie i to małej ) nie stać na kupowanie tanich produktów , bo wbrew wszystkiemu bardziej się opłaca kupienie 30 dag mięsa chudego od szynki niż kg żeberek z kośćmi .To tak jak z kupowaniem teraz ziemniaków na zimę ( nie mówię tu o własnych z gospodarstwa) . Jak kupię i wstawię do piwnicy to co prawda zapłacę jesienią tanio ale 1/3 mi odejdzie . A jak kupuję czyste , płukane lub importowane młode to płacę drożej ale ani jeden się nie zmarnuje .
Jak chcę kupić ekstra herbatę to nie rezygnuje z niej bo mnie na nią nie stać tylko tak ustawiam jadłospis żeby na nią oszczędzić - i to nie tyle na produktach co wkładem swojej pracy . Robie zapiekankę , oszczędnościową ( co nie znaczy mniej smaczną ) sałatkę , pasty do chleba , obieram do ,, gołego ,, kostki z zupy i dokładam do nich cebulkę żeby zrobić kilka krokietów , lub zbieram mieso na pasztet . Całe życie kieruję się zasadą mojej Babci - że jak się chce zaoszczedzic to trzeba zajrzeć do garnka bo co się podniesie pokrywkę to tam na dnie leży 2 zł . A tak poważnie to ja osobiście kategorycznie odmawiam nie jadania szynki parmeńskiej i kawioru tylko dla tego ,że mam małą rentę . Mam się tak gospodarzyć ,żeby mi na to starczyło ( i na pasztetowa i na szynkę i na martadelę i na polędwicę i na kaszanke i na łososia - bo wszystko jest smaczne ).W ostatecznosci będę chodziła po zakupy piechotą zamiast jechać tramwajem , a za zaoszczędzone 4,40 kupię sobie 8 dag oryginalnego Chedara zamiast tańszej podróbki
A moje podejście do nadwyżki z 5-ego dnia to jesli będe musiała cały miesiąc robić II śniadanie za 2 zł to przez 5 dni zrobię wszystko by były po 1 zł a zaoszczędzone 5 ł wydam na łososia ( np ) bo kategorycznie nie zgadzam się na przyzwolenie sobie na nie kupowanie czegoś z racji biedy - nie zgadzam sie na świadomość bycia biednym . Zupę z pokrzyw ugotuję z powodów ekologicznych, a nie dla tego że mnie na nic innego nie stać .Bo bieda to stan świadomości , a nie stan portfela i nie dam się przekonać ,że jest inaczej .Może dla tego mam takie podejście ,że nidy nie ,, pasowałam ,, i nie czekałam aż mi się polepszy tylko szukałam wyjścia .
Odp: Drugie sniadania
- Forum: Drugie sniadania
Tylko że nie co dzień robi sie kanapki z awokado i łososiem .Nikt nie wylicza ceny posiłku na 1 dzień tylko wq rozrachunku tygodniowym lub miesięcznym . Wyliczyłeś 6 kanapek ( bagietek lub odpowiednio chleba ) dziennie na rodzinę :
1 dzień ) : 1 chleb - 3 zł + 6 jajek na pastę - 3 zł + dodatki 2 zł + 8 zł
2 dzień ) :1 chleb -3 zł + pasta zrobiona z gotowanego kurczaka - 3 zł + ogórki konserwowe - 2 zł = 8 zł
3 dzień )-6 bułek-6 zł + biały ser 2,5 zł + szczypiorek 1,5 zł + śmietana 1 zł = 11 zł
4 dzień ) -1 chleb - 3 zł + 30 dag kiełbasy - 5 zł + sałata 3 zł + masło 2,5 zł = 13,50 zł
5 dzień ) -bagietka z awokado , łososiem itd x 6 = 27 zł
6 dzień )- 1 chleb - 3 zł + serki topione 3 szt po 10 dag - 6 zł + rzodkiewka - 2,50 =11,50
7 dzień ) - 1 chleb -3 zł+ pasta z żółtego sera ( 30 dag ) z majonezem -5 zł + kilka marynowanych pieczarek - 1,5 zł = 9,50 zł
To za 7 dni dla wszystkich =75 zł : 7 =10,7 zł na dzień czyli mniej niż u ciebie a mam urozmaicone i z zieleniną a nie chleb z kiełbasą .A jak policzyć cały miesiąc to i bagietka z łososiem i awokado będzie i szynka i II śniadanie dla rodziny 4 osobowej nie bedzie droższe niż 5-6 zł dziennie dla wszystkich i to urozmaicone śniadanie .Chleb z kiełbasą to najdroższa propozycja jaka może być - mało urozmaicone , bez witamin i ile można jeść kiełbasę za 15 zł ?
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dzis eksperymenty z kuchnia tajską czyli,, Curry z drobiu z ananasem ,,