Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
msewka napisał(a): Siedzę w pracy, patrzę i zaraz mi kiszki marsza zagrają.
Buniu, jak robisz taką piękną różę?
Hi hi - mam taką ,,maszynkę- kręciołek " - kiedyś dostałam od Zeptera .Nic innego się nią nie robi tylko kręci takie różyczki ze wszystkiego ( korniszony, buraczki, marchew, biała rzodkiew ) .Wsadzasz przykrojone w taki słupek i kręcisz- wychodzi spiralka - tylko zwinąć .
A dziś na obiad ,, kasa ze sosem " - czyli ,, Kasza jak polenta " i << Zrazy zawijane ze schabu w cebuli "
Odp: O)
- Forum: fanclub "rumowy" :)
Misiu- ja po prostu wpadłam odreagować - a ród męski ogólnie mi ostatnio podpadł (
- rodzinny - prywatny też
) - to siadam w damskim gronie co by się nie stresować . Jak sobie pokosztuję
parę razy z Wami to mi pewnie humorek wróci.
Odp: O)
- Forum: fanclub "rumowy" :)
Dziewczyny- to może ja się dosiądę - tak z rana ( choć to podobno nie wypada tak od świtu
) - ale zdecydowanie moje spojrzenie na okolicę tego wymaga
. Poleję sobie dobrze
I posiedzę wv kąciku . Moze mi
przejdzie .No to
miłe Panie .
Odp: Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
caroline1983 napisał(a): Właśnie odkryłam pesto (tradycyjne zielone) i.... się w nim zakochałam Ten smak i aromat jest niesamowity....
A sprawdź czerwone to dopiero jest poezja
Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?
- Forum: Co dzisiaj na podwieczorek?
Owsianka na deser ? A czemu nie ?
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Miałam zamrożone kluski śląskie , miałam buraczki w słoiczku, miałam kilka boczniaków .To dziś obiadek z tego co miałam .Z nowości :
0 ,,Boczniakowy sos na skróty "
-,,Buraczki z olejem wersja 2 "
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Mama się ,, zbiesiła " - kazała gotować rosół ( + galaretki z kurczaka + sałatka z warzyw z zupy ). Podobno zapomniała jak rosół smakuje . No to jest . Ale nie ma zmiłuj - zamiast makaronu- kluseczki mięsna,
-,,Rosół z kopytkami mięsnymi "
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Już mi się marzył szaszłyczek. To dziś mam- taki trochę oszukay bo nie z rożna a z piekarnika ale pycha jest.
Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
Najpierw się napisałam na kilometr , a potem przemyślałam i edytowałam.
Miłej soboty wszystkim życzę - idę robić szaszłyki ( mięsko od wczoraj się marynuje )- co prawda w piekarniku ale też będzie pyszny .I poczytam sobie Dana Browna ,, Zaginiony symbol " .Czyli jest ok - miło , sympatycznie , cicho i spokojnie- czego i Wam na tą sobotę życzę .
Odp: Zioła i przyprawy - co i do czego dodajecie?
Używam dużo , bardzo dużo .Okresowo odkrywam mało znane smaki i czasem tylko sprawdzam co to jest a czasem zostaje taka nowość na stałe . Tych ogólnie znanych nie wymieniam z innych :
-Tamaryndowiec - mam suszony ( wyglada jak sprasowane suszone śliwki )- kwaśne - dodaję malutki kawałek wszędzie tam gdzie potrzeba kwasowosci ( barszcz, ryba po grecku, kompot ze słodkich owoców )
-Trawa cytrynowa ( susz i marynowana w zalewie ) - do nadawania potrawom smaku cytrynowego .
-Piri-piri mieszanka bardzo ostrych suszonych papryczek rozdrobnionych ( grubość grubo zmielonego pieprzu )- tam gdzie papryka
-Sos Teriyaki- smak śliwkowy z sosem sojowym- cudna przyprawa do wszystkiego co sie wymyśli- ryb, mięsa, drobiu , warzyw
-Herbaty jako przyprawa -napar herbaciany jako składnik marynat, element sosu - robię z jaśminową , lawendową , różaną .
-Suszone dzikie owoce i zioła - głóg , tarnina, jałowiec , dzika śliwka , dzika gruszka , trawa żóbrówka, czosnek niedżwiedzi, pokrzywa , nasturcja - do przyprawiania potraw wg starych smaków - moje przepisy z ,, kurnej chaty "
- Chrzan Wasabi
Reszta potem bo zanudzę