Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: O)

No dobra nie będe liczyć na drapane - niech Wam bedzie też poleję - wypiję i lulu bo jutro mam stuki i puki w domu ( zięć mi półki w szafie ściennej bedzie poprawiać ) co sie wiąże z obiadem nie wiem czemu ( hi hi )

Odp: O)

Henia nie mów- niech zgadują - ja tez jestem w euforii - kuzyn wyjechał - hip hip hura ( nie zebym rodziny nie lubiła ale męczacy był) - Henia polewaj bo kieliszek mam pusty

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Papaja napisał(a): i kto to mówi, zbyt łatwo idzie ci krytykowanie innych a sama nic nowego nie wnosisz daj przykład

Co prawda raczej powinnam to przenieść na wątem W trosce o miłą atmosferę na stronie ale jak już tu wpisałaś to niech będzie .Wątki Heni cię interesują - ależ proszę bardzo wu masz linki do nowości zaproponowanych przez Henię :

http://forum.gotujmy.pl/kiedy-zaczynacie-przygotowania,watek,123380h0.html#post_123403
http://forum.gotujmy.pl/czy-kisicie-w-domu-kapuste,watek,117369h0.html#post_122873
http://forum.gotujmy.pl/pogotowie-kulinarne,watek,118276h0.html
http://forum.gotujmy.pl/grill-elektryczny,watek,120777h0.html#post_120777
http://forum.gotujmy.pl/ziola-i-przyprawy---co-i-do-czego-dodajecie,watek,120775h0.html#post_120775
http://forum.gotujmy.pl/suszenie-grzybow-w-piekarniku,watek,120175h0.html#post_120175
http://forum.gotujmy.pl/egzotyczne-przyprawy,watek,117363h0.html#post_117363

Odp: Odp: Kawiarenka "gotujmy.pl"

Bahus napisał(a): Ale bym zjadł coś słodkiego...Przeglądnąłem wszystkie szafki ale poza czekoladą nic nie znalazłem...a czekolady za bardzo nie lubię....Pozostaje mi sama kawa

Prosisz- masz mogą być rożki z jabłkami ?

Odp: Odp: Odp: Kiedy zaczynacie przygotowania?

misia14 napisał(a): ja zaczynam przygotowania do świat bardzo wcześnie ponieważ ciasto na piernik staropolski musi lezakować ok 4-5 tygodni a po upieczeniu tez jeszcze kilka dni musi postać....więc na minimum 6-7 tygodni przed świętami już zarabiam ciasto

Mam tak samo jak Ty - zaczynam od piernika - czyli gdzieś w pażdzierniku . Najpierw ustalam menu, potem listę zakupów z podziałem na to co można wcześniej kupic a co w ostatnim momencie. Uszka robie wcześniej , gotuje i mrożę , tak samo pierogi , kapustę z grzybami .Mięso nacieram przyprawami , formuje do pieczenia i marynuję a potem zamrażam- piekę bez rozmrażania . Ogólnie staram się wszystko co się da zrobić wcześniej by przed Świętami nie latać jak z pieprzem .A teraz to już zupełny luz- zrobienie Wigilii i Świąt na 2 osoby to pikuś .

Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie

Misiu - natychmiast odpukaj w niemalowane ..puk puk puk.
Stawiam drineczka z tej okazji ( dzis robiłam 3 w jednym tzn na deser gruszki miodowo-waniliowe , został wywar w którym się gotowały to schłodziłam , dodałam cytryny i lodu i wyszło fantastyczne coś zamiast kompotu , a że było za dużo zeby wypić na raz to teraz zrobiłam lekkie drineczki tzn do napoju gruszkowo-lawendowego wrzuciłam lód , plasterek cytryny i dodałam Gin . Zapraszam
- deser
-napój
-drink

Odp: Odp: Pizza

  • Forum: Pizza

Tit napisał(a): To mój ból także, ja trzymam nowy mikser w dużym pokoju bo mi się w kuchni nie mieści. Więc nowości nie dla mnie, musiałabym się przebić do sąsiadów


Nie przejmujcie się- to bolączka wielu z nas- moja kuchnia to ,, klatka dla chomika "

Odp: co dzisiaj na obiad?

Pomyłki czasem wychodzą na dobre- Zobaczcie mój dzisiejszy obiadek ,, ,,Pomylone ruskie pierogi "- a czemu pomylone ? A to sobie poczytajcie w przepisie

Odp: oto mój pomysł na kolację

A ja wczorajszą kolacyjkę dopiero teraz pokazuję .Wreszcie zamarynował mi się serek żółty w aromatyzowanym oleju.