Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Co dzisiaj na podwieczorek?
- Forum: Co dzisiaj na podwieczorek?
Lekki deserek ,, Kiwi lubi wanilię "
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś szybki obiadek ,, Jajko sadzone z plastrami bekonu " + ziemniaczki
Odp: W trosce o miłą atmosferę na stronie
Mysiuniu miło mi , że tak o mnie piszesz .Chciałam tylko sprostować - chyba nie do końca zgadzamy się co do tekstu który zaczął ten wątek. Otóż jest tak : chodziło mi o to by jesli wyłapiemy jakis plagiat lub uważamuy, że zdjecie może być skanem lub cos podobnego to nie powinniśmy tego pisać na forum jako pewnik przed sprawfdzeniem . Proponowałam by zgłaszać to na pocztę do mnie , Heni lub Cherry - bo to my zajmujemy się sprawdzaniem przepisów przed wstawieniem na stronę i takimi wyłapanymi sprawami. My mamy wtedy możliwość zwrócić sie do autora prywatnie podając zastrzeżenia do przepisu , zadac pytanie itp- poinformowac czemu przepis blokujemy. Wtedy o sprawie wiem ja ( lub inna osoba moderująca ) i autor .I jeśli jest to wynik tego ze ktoś wstawił na innej stronie ten przepis pod innym nickiem wcześniej to udowodni to i przepis się pojawi. Jak skopiował przepis czy zdjecie i wstawił tu bo nie wiedział , że tak nie wolno - to nie robimy mu wstydu publicznie . Chodzi o to by nie przenosić od razu wszystkiego na forum bo potem robi się nieprzyjemnioe. Z tego co piszesz wynika że dostałaś jakąś informację na pocztę i nie zgadzasz się z nią .Zawsze możesz przeciez wyjaśnić sytuację - przedstawić swoje racje .Uwierz , że nikt tu nie chce nikomu zrobić przykrości - taka juz rola niektórych , ze dla czytelności i wiarygodności strony czasem trzeba interweniować. Pozdrawiam i cieszę się , że zostałaś .
Odp: O)
- Forum: fanclub "rumowy" :)
Jestem za tym żeby się napić .Polałam i czekam
to znaczy bez jednego czekam- jak się nik nie dosiądzie to jutro mnie główka boleć będzie
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Szybki obiadek z wykorzystanie zapasów - ,, Kurczakowe fasolki "
Odp: Odp: Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Pyza napisał(a): mały zestawik od f-my Kamis i zaraz lecę na pocztę bo jakieś dwie przesyłki czekają
Wpraszam się na grzaniec malinowy. Gratulacje . Pochwal się zimowym zdjęciem- jest śliczne.
Odp: Odp: Odp: oto mój pomysł na kolację
- Forum: co na kolację ?
Henia napisał(a): Babciagramolka napisał(a): Jak ktoś będzie miał ochote na lekka kolacyjkę to już jest gotowa .,, Serek kozi z figą na krakersach "
Połówka figi wystarczyła na tyle krakersów?
Pół figi rozgniecione starczy na ok 20 krakersików - to tylko kleksik - za dużo nie można dać bo smak figi nie może przytłumić ostrości serka koziego.Jutro sprawdzę jak się komponuje z kiwi.
Odp: oto mój pomysł na kolację
- Forum: co na kolację ?
Jak ktoś będzie miał ochote na lekka kolacyjkę to już jest gotowa .,, Serek kozi z figą na krakersach "
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś makaronowo ( zostało mi z wczoraj trochę mięska i sosu to dorobiłam makaron i obiadek gotowy )
-,,Muszle na pieczarkowo "
A tak przy okazji zobaczcie jaką wpadkę dziś zaliczyłam .Przekopiowałam komentarz spod przepisu i swoją odpowiedź . Uważajcie- bo wychodzi na to że należy nie tylko patrzeć co się pisze ale jeszcze pisać ze zrozumieniem tego o czym się pisze .Totalna wpadka ( nazwę przepisu oczywiscie poprawiłam
,,.... anecia04 napisał(a): Buniu, orecchiette to nie są muszelki, orecchio z włoskiego to ucho, ale nie uszka takie jak u nas w Polsce np. z mięsem ( one z kolei we Włoszech noszą nazwę tortellini), a makaron w kształcie ludzkiego ucha, a na zdjęciu zdecydowanie są muszle czyli conchiglie, pozdrowienia!
Upss- tak to jest jak się nie myśli o tym co się pisze . Masz rację - paczka obok paczki stoi ( włoski to jednak nie mój język -hi hi ) - wyciągam jedno a piszę drugie .Dzięki - gdyby nie Ty to by była ,, wtopa " i wstyd ....."
Anecia04
Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu
mirkakropka napisał(a): Dwa razy dodano ten sam przepis
https://gotujmy.pl/biala-kapusta-z-biala-kielbasa-,przepisy,70808.html
https://gotujmy.pl/biala-kapusta-z-biala-kielbasa-,przepisy,70807.html
Dzięki- nie zauważyłam , że zapisało się dwa razy- już poprawiłam.