Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Moja wieczerza wigilijna 2009

A to moje Wigilijne potrawy :
-barszcz z uszkami
-karp smażony na maśle z prawdziwkami
-kapusta z grzybami

Odp: Życzenia świąteczne

Kochani !
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia .
Życzę Wam i waszym bliskim spokojnych , zdrowych , rodzinnych Świąt .Oby te dni dały Wam dużo radości . Pięknych ( i mądrych ) prezentów pod choinką .Miłej atmosfery przy Wigilijnym stole .
Kosztujcie wspaniałe Wigilijne i Świąteczne potrawy , śpiewajcie kolędy , bawcie się .
A po Świętach wracajcie zdać relację z nowinek kulinarnych z jakimi spotkaliście się w te Święta .
Jeszcze raz życzę Wszystkim wszystkiego naj naj naj i do spotkania za kilka dni .

Odp: Kołotuszka

A u mnie Kwirlejka . I wiecie co -mój Dziadek robił co roku sam nową Kwirlejkę z tego co pozostawało z choinki po Nowym Roku . Tylko taka się liczyła . Moja ma pewnie i 50 lat .Kiedyś używałam - jak robiłam dzieciakom kogel-mogel. Teraz robi za antyk .

Odp: A co u Was na przedpodwieczorek?

A może jabłuszko z parowara faszerowane ryżem zmieszanym z musem brzoskwiniowo-jabłkowym ?

Odp: co dzisiaj na obiad?

Karp będzie na Wigilię ( a z tego co zostało po filetowaniu i głowy ) dziś jest zupka .

Odp: Śledź Sułtana : - komentarze

Dalsze odsłony Śledzia Sułtana ( jest u mnie w rodzinie bardzo lubiany )

Odp: co dzisiaj na obiad?

Ja amura zawsze filetowałam ( tak jak karpia ) bo mnie ości złoszczą . Na Wigilię robiłam smażonego ma maśle ( lekko posolony, popieprzony i skropiony cytryną kilka godzin wcześniej - albo na noc ) .Potem oprószony mąką i usmażony na rumiano . Osobno gotowałam kilka ( kilkanaście ) namoczonych kapeluszy suszonych grzybów .Odsączałam i dodawałam do amura na patelnię i chwilę smażyłam na maśle obok ryby . ( można skropić trochę wywarem z grzybów - ale tak ciut ciut .) . Jak zostanie to zrobić zalewę octową i zalać gorąca . Będzie na Sylwestra jak znalazł .

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Amur jest pyszny- delikatny . Zazdroszczę . To jedna ze szlachetnych ryb .