Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: co na kolację ?

Hi hi - orzeszków nie było , a o tym , ze mam masło orzechowe zapomniałam .Ale nie ma problemu - jeszcze jeden serek w lodówce leży to może zrobić z niego torcik przekładany masłem orzechowym - jak myślisz

Odp: co na kolację ?

A może serek ? - Camembert ze słodkimi dodatkami - Smacznego .

Odp: Odp: co dzisiaj na obiad?

Anula napisał(a): Kurcze ale apetyczne,musze sobie poszukac tego przepisu.

Dopiero wstawiłam - niedługo będzie .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Kotlety schabowe duszone w sosie ( Kotlety schabowe w sosie wg Babci Basi - wersja 2 )

Odp: Kołotuszka

Witamy ! Smakowite i pożyteczne nazwisko .Ciekawe czy nie ma miedzy nami innych kulinarnych nazwisk.Pozdrawiam i Mamę i Córcię .

Odp: Szynkowar

Mam . Nie specjalnie jestem zadowolona .Dużo zachodu z robieniem , a wychodzi wyrób jaki można zrobić piekąc w folii aluminiowej o wiele szybciej . Kiedyś korzystałam ( kupiony jeszcze w Czechach pewnie ze 25 lat temu ) - jak były problemy z zaopatrzeniem bo można było zrobić coś na kształt wędliny w zasadzie z każdego gatunku mięsa .Dziś nie robię - 1-1,5 kg takiego samego wyrobu na 2 osoby to za dużo - przez 2 tygodnie byśmy musiały jeść na okrągło to samo na każde śniadanie i kolację .Wolę upiec kawałek mięsa do chleba .
Na dodatek mnie zawsze się zdawało ,ze to co zrobiłam ma metaliczny posmak. Ale może te nowe wersje szynkowaru są lepsze.

Odp: Pytanie!

Z tym banowaniem i sprawdzaniem to trochę to chyba szwankuje . Mówię to na przykładzie swojego przepisu .Nie wiem czym się kierował moderator wstrzymując ukazanie się mojego przepisu .Dla informacji - chodziło o mój przepis na ,, Całkiem inny makowiec " .Na jakiejś tam stronie w grudniu 2009 r ktoś wstawił skopiowany ( nawet nie w całości i bez zdjęcia ) ten przepis - w związku z tym mój przeczekał całe Święta i ukazał się dopiero teraz .A wystarczyło wrzucić nazwę w Google i wyskoczyło by , że był on zamieszczony w kilku miejscach już w 2008 r (zdjęcie na Fotosiku , przepis na Garnek.pl i innych ) - zawsze pod moim nickiem .Zresztą aranżacja zdjęcia i widoczne na nim ozdoby są identyczne jak reszta zdjęć świątecznych z ubiegłego roku , które wstawiłam tu w tym samym czasie .A wystarczyło po prostu mnie zapytać .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Ślub to formalność - uczucie się liczy .To już zacznij planować menu na tą imprezę rocznicową co to za 2 lata będzie przepisy możesz nam wstawiać do sprawdzenia wcześniej ( hi hi )

Odp: co dzisiaj na obiad?

O ! To spóźnione acz szczere - następnych szczęśliwych lat razem .Bawcie się dobrze .

Odp: co dzisiaj na obiad?

Bahus - błagam - przepis - bo mi język ucieknie .