Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: : Witam, witam kto sie ze mna przywit
Witam po przerwie .
Słodkości nie przyniosę ( chyba , że sucharki ) bo mam zakaz .
Poleżałam sobie w szpitalu - kamyczki mi zabrali ( niestety tylko część ) - kazali omijać Święta szerokim łukiem .
Cieszę się , że już jestem z Wami .
Odp: Nie wytrzymałam...
- Forum: Nie wytrzymałam...
Tit- nie było moim zamiarem obrażenie Cię czy zdenerwowanie .Napisałam po prostu co myślę o nieporozumieniu z Tokijką i artykułach .Nie zgadzam się z Tobą ,że wystarczy zgromadzić odpowiednią ilość wiadomości uznanych autorów by znać się już na czymś . Reporter to ktoś kto właśnie takie informacje gromadzi , segreguje i przedstawia z odpowiednim komentarzem ( podając źródła ) .
Ale przecież . nie o to chodzi byśmy się na wszystkim znali tylko o to byśmy się podpierali specjalistami . Bardziej chodziło mi o artykuły z których jasno wynika ,że są na zlecenie ..I żeby wszystko było jasne nie mam nic przeciw takim artykułom .Firma się reklamuje , strona osiąga jakieś profity , a my uzyskujemy informacje - pod jednym warunkiem ,że jest wyraźnie zaznaczone ,,, .... artykuł spnsorowany ( lub na zlecenie ) firmy .....)
Swego czasu wyraźnie rzucił mi się w oczy artykuł hgg na temat prowiantu jaki należy zabierać na wycieczkę górską ( chodziło o pasztet podlaski ) . Napisałam komentarz - zero reakcji . A akurat w tym wypadku jest to bardzo poważna sprawa .Wystarczyło poczytać trochę o wyprawach w góry lub porozmawiać z osobami po górach wędrującymi by zorientować się ,że udzielanie takich porad jak w artykule jest nieodpowiedzialne ..( tu jest link do artykułu
https://gotujmy.pl/prowiant-turystyczny-na-gorska-wycieczke,artykuly,2883.html
Tit - jesteś jednym z moderatorów i nie możesz napisać na nasze uwagi ,że :
,,… . Wiem jednak, że cokolwiek tu napiszę to sfora wilków rzuci się na każde moje zdanie i wyjdę na idiotkę, która nie ma prawa się wypowiadać. To nie jest jednak prawda. Wychowałam się w restauracji a tworzenie przepisów było zawodem mojej matki, a w dodatku potrafię dobrze pisać, więc możecie mi nafjukać....
Co to znaczy ,że możemy Ci ,,…nafukać …? „
Nie wiem jak inni ale ja poczułam się zlekceważona - dałaś nam odczuć ,że nie liczysz się ze zdaniem innych ( jesteś ponad to bo umiesz ładnie pisać ? ).
A korzystać z cudzych tekstów , robić z nich kompilacje , zestawienia , porównania oczywiście można - a nawet jest to wskazane - trzeba tylko na końcu tekstu wpisać takie magiczne słowo BIBLIOGRAFIA i podać tam wszystkie źródła z których korzystaliśmy .
A i jeszcze jedno – olbrzymia prośba do wszystkich piszących pod moim adresem . Mój Nick to Babciagramolka – jedno słowo ( taki wielo warstwowy słowny żart rodzinny ) . Nie odnosi się ani do faktu bycia Babcią , ani do wieku , ani do innych rzeczy .Jestem Babciagramolka i proszę mnie nie dzielić na kawałki .
Odp: Nie wytrzymałam...
- Forum: Nie wytrzymałam...
Wpadłam na chwilę między jedną a drugą kroplówką . i co widzę .
Moi drodzy chyba chodzi o to ,że Tokijka nie zrozumiała roli jaką pełni Tit , a reszta nie zrozumiała tego czego Tokijka nie rozumie .
Prawdę mówiąc dla mnie tez długo było oczywistym ,że osoby prowadzące stronę kulinarną znają się na gotowaniu , a nie tylko są jej właścicielami lub moderatorami . Okazuje się ,ze to chyba nie do końca jest tak .To ,ze ktoś pisze jakiś artykuł to jeszcze nie znaczy ,że jest w tym specjalistą .
Jeśli np Pyza pisała coś o grzybach to było to wiarygodne - bo wszyscy wiemy ,ze się na tym zna . Jeśli Kazik lub ktoś inny pisał o roślinach działkowych bo ma działkę to jest to dla mnie swego rodzaju autorytet .Jeśli dziewczyny mające małe dzieci piszą o żywieniu maluchów - to jest to wiarygodne .
I myślę ,że tego oczekiwała Tokijka - by jeśli pisze się na jakiś temat to się na nim po prostu znać . .
Rozumiem ,ze strona musi na siebie zarabiać - nie ma sprawy - może być działka artykuły sponsorowane gdzie producent wędlin , wina , sera itp podaje swój tekst i tam się go zamieszcza .
Pisanie artykułu posiłkując się wiadomościami z innych stron nie ma sensu- przecież zaglądający na stronę ,, buszują " również po innych stronach jeśli gotowanie to ich pasja i szybko takiego ,, speca " wyłapują .Takie ciekawostki można sobie przekazywać w formie ciekawych linków do poczytania .
Obawiam się ,że jest tu widoczny ( tak jak na wielu innych stronach kulinarnych ) konflikt interesów .Właściciele chcą mieć stronę z dużą oglądalnością , a co za tym idzie przyciągającą sponsorów . A użytkownicy - interesującą .Do pewnego momentu daje się to pogodzić - a potem - no cóż użytkownicy znudzeni odchodzą .
A i jeszcze jedno - rangi i miejsca w rankingach nic nie znaczą .Jeśli ktoś stojący na ,, szczycie " nie potrafi odpowiedzieć na pytania dotyczące przepisów , które wstawia - to cóż to za pasjonat gotowania ?
Nie wydaje mi się by Tokijka obraziła się o to ,że zadano jej pytanie - chyba raczej wpadła w osłupienie .Pisałam trochę z Tokijką na prywatnych i na pocztę i wiem ,że bardzo cieszyła się z grona znajomych którzy pasjonują się gotowaniem - z zastrzeżeniem pasjonują się a nie wklepują przepisy .Pomyślcie o tym .
Pa idę dalej chorować .Dam sobie ,, literka " kroplóweczki to zaraz mi będzie lepiej
Usprawiedliwienia
- Forum: Usprawiedliwienia
Bardzo proszę o usprawiedliwienie braku aktywności na forum , braku nowych przepisów i zaniemówienie . .
Kochani !
Tak na prawdę to u mnie nie bardzo się dzieję . Chciałam zrobić sobie kilka dnie przerwy na zaległości przy tej mojej Książce kucharskiej dla dzieciaków - a tu wyszło coś nieciekawego.Mam woreczek żółciowy do usunięcia , a nie mogłam tego zrobić ze względu na bardzo dużą niedocznynność tarczycy . Teraz chyba już nie będę czekać bo doszło do zatrzymania żółci i pada mi na wątrobę . Śpię na okrągło , nie mogę nic jeść ( nawet od kawy mnie odrzuciło ) . I dodatkowo mam potworne swędzenie skóry ( podobno wątroba tak reaguje na zatrucie żółcią ) .Drapię się do krwi jak zapchlony psiak . O gotowaniu mowy nie ma .
Śpię na okrągło -Termin operacji mam wyznaczony na 28.XII
Trzymajcie za mnie kciuki , żeby coś szybko na to znaleźli bo już mnie nosi .Całuski . Jak tylko mam trochę siły to sobie poczytuję co się dzieje na stronie . Ale na aktywność niestety już energii nie starcza .. Buziaczki ..
Odp: Usprawiedliwienia
- Forum: Usprawiedliwienia
Kochani - dziękuję .Z tego wszystkiego nie wiedziałam ,że kasza manna na rosołku może tak smakować .. Przy okazji wstawię kilka pomysłów dla tych którym ( odpukać ) może się coś podobnego przytrafić .
Kaziu - Królowa śledzi lekko podłamana ( skończyły się dobre czasy i stanęła do garów ) .
Święta to w tym roku chyba odwołam ( albo i nie - a co tam zbuntuję się - zjem Wigilię i potrawy świąteczne - a potem pojadę na oddział - hi hi) .
Trzymajcie się
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Zostawiam obiadek i znikam do pracy ( patrzeć już na komputer nie mogę ).
Dziś ,,Cielęcina miodowo-musztardowa " + kasza jęczmienna + buraczki z oliwą i pieprzem
Odp: Tu serwis ganimy :|
- Forum: Tu serwis ganimy :|
Muszę przyznać ,ze mam mieszane uczucia jeśli chodzi o dodawanie zdjęć do cudzych przepisów .W pierwszych dniach swojego pobytu na stronie sama się z lekka wygłupiłam dodając zdjęcie pierogów ruskich do przepisu hgg . Wstawiłam bez pytania i pomyślałam po fakcie . Jak ja bym się poczuła gdyby mnie ktoś dostawił zdjęcie którego może wcale nie akceptuję ( nie podoba mi się ) .Z drugiej strony jeśli ktoś ugotuje coś wg mojego przepisu i chciał by to pokazać .
Mam propozycję - a może tak pozostawić tylko możliwość dodawania zdjęcia do przepisu w opcji ,,Dyskutuj na forum .Wiadomo wtedy będzie czyje to jest zdjęcie .A autor przepisu będzie mógł zawsze dostawić swoje zdjęcie .Była bym za tym by zdjęcie główne mogło być wstawiane tylko przez autora .
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Kochani !
Zostawiam Wam aromatyczną kawusię ( wzmocnioną ) i przepraszam ,ze przez jakiś czas nie będę odpisywać ani udzielać się na forum . Mam trochę potwornie czasochłonnej pracy i patrzeć na laptopa nie mogę .( drugi dzień klepię i klepię i nie wiem kiedy to skończę ).
Jak już mi to klepanie doszczętnie obrzydnie to wpadnę dla odpoczynku do Was .Buziaczki
Odp: Odp: Do wszystkich "zbieraczy pustych punktów"
Brawo - melduję ,ze od dawna odrzucam zaproszenia od osób które dopiero założyły konto a już szukają znajomości . Piszę ,ze wśród znajomych goszczę osoby których poczynania mam zamiar śledzić .Jak będzie więcej osób które opcje znajomy będą traktować tak jak w realu ( nie dopuszczamy przecież do grona swoich znajomych wszystkich których miniemy na ulicy ) .Może Moderatorzy przemyślą to ,że punktowanie tej funkcji jest absurdalne .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Zgadzam się - ja też tak chcę .Ale to były czasy jak ja poszłam do pracy , wróciłam po 12 godzinach a rodzinka podała obiad ( mógł być nawet makaron z serem i ze skwarkami ) - ale to smakowało . Jak ktoś gotuje to zawsze jest smaczniejsze .A teraz mam czasu wolnego aż za dużo - mogę ,, modzić " w kuchni ale jak raz na jakiś czas ktoś ugotuje to aż piszczę z radości .