Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: hej
- Forum: hej
Witam .Miłego pobytu wśród nas .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Napadło mnie dziś .Pomijając już to ,że miałam nieprzepartą ochotę czy barwienie szpinakiem i buraczkami tak jak udało się z kluskami - sprawdzi się przy pierogach . A przy okazji zużyłam różne składniki które miałam ( trochę mięska gotowaniego , trochę mrożonego szpinaku, 1 burak i resztka suszonej żurawiny ) .Wyszło coś bardzo fajnego i smacznego .
Pierogi ,, zabawa z kolorami " ( ząbki pierogów wycinałam nożyczkami )
Odp: co na kolację ?
- Forum: co na kolację ?
One sie uśmiechają niezależnie od wszystkiego , ale nic nie stoi na przeszkodzie byśmy za zdrowie Pyzy ,, rumnęły "
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Do twarzy tej kalarepce w koperku ( hi hi ) . Zapachniało mi mięskiem .
Odp: co na kolację ?
- Forum: co na kolację ?
Lecę na skrzydłach na tą kolacyjkę .Za herbatką sie rozejrzę - moze dostanę , a jak nie to wymieszam sama - wszystkie składniki mam .
Piękna kolacyjka .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś obiad na zamówienie .Wnuczka Ania przybiegnie prosto ze szkoły ( liceum ) i poprosiła o sznycelki .
No to mamy ,,Sznycelki dla Ani "
Odp: gołąbki....jak ich nie zepsuć...
A czemu uważasz że z domowym przecierem gołąbki nie wyjdą ? Przecież przecier ( koncentrat pomidorowy ) dodaje się do sosu już po ugotowaniu gołąbków i nie ma on najmniejszego wpływu na to czy kapusta jest miękka czy łykowata .łykowata moze być dla tego ,że nie został ścięty gruby nerw z liści , lub za krótko gołąbki sie gotowały.
A sos do gołąbków robi się przeciez różny .Może być pomidorowy, grzybowy, koperkowy .Ja np gotuję gar gołąbków , wyjmuję je , dzielę na porcje obiadowe a z wywaru robię sosy j/w .Z jednego gotowania mam gołąbki w różnych sosach .
Do sosu dodawałam różne przeciery ( kupne i domowe ) , sok pomidorowy , pulpę pomidorową , pomidory bez skórki z puszki - sos zawsze był dobry.
Przecier pomidorowy własnej roboty jest taki jak go zrobisz .Kwaśny lub słodkawy - zalezy jakich pomidorów uzyjesz .
Odp: Galeria fotograficzna.
- Forum: Galeria fotograficzna.
Zuzi- to maleństwo to największy cud natury . Dbaj o siebie i o maluszka .Czas szybciutko leci i pewnie niedługo przedstawisz nam pociechę .
Odp: Pochwalę się
- Forum: Pochwalę się
Gratulacje dla syna .Miło się pochwalić osiągnięciami dzieci .
A jak już jestem przy głosie to też sie pochwalę . W dzisiejszym ( listopadowy numer ) Mojego Gotowania jest mój przepis na łososia który startował w konkursie na dania z łososia .Na paczuszke z gadżetami i pieniążki jeszcze czekam
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Zupka ogórkowa z pulpecikami ( Ogórkowa Niani )