Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Tu serwis ganimy :|
- Forum: Tu serwis ganimy :|
Pyzo - ,, bo Ty się nie znasz " - po co zwiedzasz inne strony i jeszcze masz pamięć wzrokową .Nie ,,łaziła " byś nigdzie to nie wiedziała byś ,że zdjęcie kopiowane .Przecież problem nie w tym że się kopiuje cudze tylko w tym że się to wykrywa . Paranoja.
Odp: co dzisiaj na śniadanie?
- Forum: co dzisiaj na śniadanie?
Hi hi -,, rogate " te koziołki .Ślicznie wyglądają
Odp: Do Termar
- Forum: Do Termar
Dla pokazania jak potrafi wygladać kolor niebieski na zdjeciach wstawię jedno z poczatków mojego spisywania przepisów - horror .W realnym świecie ten czajniczek i zastawa wyglądają ładnie - tu tragicznie.
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Msewka - masz szczęście - po jednym Ci zostawiłyśmy ( hi hi )
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś lenistwo.Obiadek z wczoraj - ale za to dorobiłam ,, Kapustę kiszoną obgotowaną z kminkiem "
Odp: Bulionetka
- Forum: Bulionetka
Nasze Babcie nie używały glutaminianu bo jest on pozyskiwany z wodorostów azjatyckich. Nie bardzo rozumiem czemu oceniasz glutaminian tak źle . W przeciwieństwie do innych polepszaczy smaku , uszlachetniaczy potraw lub konserwantów jast produktem naturalnym . Ja osobiście używam glutaminianu od lat ( jeszcze kiedy mozna go było kupić w aptekach jako zamiennik soli w dietach bezsolnych ) .zauważyłam ,że ostatnio glutaminian jest na cenzurowanym .Pewnie prawda jak zwykle leży po środku - uzywanie go w nadmiarze moze szkodzić - tak jak używanie każdej innej rzeczy w nadmiarze szkodzi .
Ja jestem zwolennikiem tezy ,że każde lekarstwo w nadmiarze jest trucizną , a każda trucizna w odpowiedniej dawce jest lekarstwem .
A jeśli chodzi o preferencje smakowe - cóż wolę wydobywanie naturalnych smaków potrawy za pomocą glutaminianu sodu niż np suszonymi warzywami ( nie znoszę zapachu suszu warzywnego z przypraw typu Vegeta )- ale to moje osobiste preferencje .
Odp: Do Termar
- Forum: Do Termar
jeśli już nam się ten wątek przeradza w porady dotyczące robienia zdjęć kulinarnych ( co mi się strasznie podoba ) to podpowiadam z własnego doświadczenia :
- raczej nie róbcie zdjęć na niebieskich naczyniach - żeby nie wiem co potrawa wyjdzie sina
-lepiej podać sos osobno bo mięso w sosie czasem ginie a potrawa się ,, rozpływa ' ( zrobiłam polędwicę w sosie grzybowym - na zdjęciu wyszła jak nie powiem co - przepis leży aż zrobię drugi raz bo tego pokazać się nie da )
-gulasze i inne pół płynne lepiej pokazywać w miseczkach niż na talerzu bo taka nieregularna plama na talerzu potrafi nieciekawie wyglądać
-zupę lepiej fotografować w dobrym świetle bez lampy błyskowej bo nawet delikatny tłuszczyk na zupie ( np rosole ) odbija się i błyszczy potwornie
-lepiej się fotografuje potrawę chłodną ( gorąca paruje co wychodzi na zdjęciu jako zamazanie )
-nie fotografować jasnych potraw na jasnej zastawie bo biały twarozek na białym talerzu ginie - w ogóle biel się źle fotografuje .
Odp: Znane- nie znane :
- Forum: Znane- nie znane :
Tym kt órzy nie znają pokazuję i przyblizam .Tych którzy znają proszę o podpowiedź do czego stosują .
Mango suszone .
Tu mozna sobie na temat mango poczytać.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mango_indyjskie
Odp: Witam, witam kto sie ze mna przywita, mam cos slodkiego ;P
Jak na pikantnie - to na pikantnie .Dzień dobry .Miłego dnia.
Odp: Dekoracje potraw i półmisków
- Forum: Dekoracje potraw i półmisków
A tak można wykorzystać zwykłe pomarańcze.