Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Jajka po wiedeńsku : - komentarze
A to Jajka po wiedeńsku w innej odsłonie .
Odp: Kotlety z białej kiełbasy 3 - komentarze
Robię jeszcze dwie wersje Kotletów z białej kiełbasy - przepisy wstawię osobno.( kotlety z białej kiełbasy z grilla i Kotlety z białej kiełbasy 2 )
Odp: Rolada rybna : - komentarze
- Forum: Rolada rybna : - komentarze
Wystudzoną rolade rybną można podawać w galarecie lub z majonezem .
Odp: Figa z ….kurczakiem : - komentarze
A tu w innej odsłonie .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dziś na obiad ,, wycinanki " - czyli Pierogi z płuckami i serduszkami drobiowymi - tyle że ozdobnie podane.
Odp: O)
- Forum: fanclub "rumowy" :)
Czestuje się wszystkim jak leci . A drinki to najlepiej ze 3 jeden po drugim . Dobrze ktoś powiedział ,że żeby się leczyć to trzeba mieć końskie zdrowie .Muszę porobić badania i polatac trochę po lekarzach ( raz na jakis czas nie da sie tego uniknąć ) i chyba od tego kontaktu z lekarzami zaczynam dopiero chorować. Nie zebym miała coś przeciw medycynie- ale przeciw organizacji leczenia zdecydowanie tak .Chyba sobie zrobię cos na poprawienie humoru.
Takie cos z ajerkoniakiem - pycha.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Dawno nie było zupki- to dzis jest - Kalarepkowa z pulpecikami.
Odp: Tu serwis ganimy :|
- Forum: Tu serwis ganimy :|
Mam pytanie - nie tyle w formie zganienia co raczej prośby-uwagi . Pewnie nie tylko mnie się to przydarza .A chodzi mi o za mały dopuszczalny limit znaków w tytule przepisu .Notoryczne musze zmieniać nazwy przepisów lub co gorsza nie zauważę tego i przepis wchodzi z ucięta nazwą . Trochę głupio to wyglada . Przykład mój przepis ,, Kotlety schabowe zapiekane pod mozzarell....- ucięło ą .
Zobaczcie sami :
https://gotujmy.pl/kotlety-schabowe-zapiekane-pod-mozzarell,przepisy,49140.html
Podobnie w opisie potrawy - moim zdaniem dopuszcza za krótki tekst .To w zasadzie nie jest opis a jedno krótkie zdanie w którym nie sposób nic napisać . Mam zwyczaj wpisywac sobie w przepisie ,, ku pamięci ' z czym taki przepis sie wiąże , jaka jest geneza jego powstania, jakieś interesujące fakty dotyczące go.
Osobiscie interesuję mnie to co ktoś ma do powiedzenia o swojej potrawie . Zgromadzili sie tu miłośnicy gotowania rozrzuceni po całym świecie ( Tokijka w Japonii , dziewczyny w Anglii i inni z różnych regionów naszego kraju - ja ze Szczecina , Iwonka mieszka w górach itd) .takie rozszerzone uwagi były by bardzo cenne . Oczywiscie można pisać na forum - ale to już nie to samo- wstęp do przepisu wiele wyjaśnia i tak jak by zaprasza do niego .
I trzeci wątek - możliwość edytowania przepisów przez autora . Już raz o tym wspominałam - opcja taka jest dostępna na wielu stronach . Ja osobiście bardzo ją sobie cenię - raz ,że zdarzają mi się ewidentne ,, babole " , a dwa ,że czasem jest tak - gotuję coś po raz kolejny i poprawiam przepis - chciała bym zmienić coś w składnikach - bo ktoś kto bedzie z niego korzystał miał możliwość skorzystania z ulepszonego przepisu .No i sprawa zdjęcia .Wiem ,że można dodać dodatkowe zdjęcie na forum - ale jeśli uda mi się zrobić za którymś razem lepsze zdjęcie to chciała bym móc je wstawic jako zdjęcie główne .
Pozostawiam wszystkim te propozycje do przedyskutowania , a Moderatorom do przemyślenia. Miłego dnia wszystkim życzę .
Odp: Odp: Odp: Odp: co na kolację ?
- Forum: co na kolację ?
Tokijko- rób te figi z czekoladą .Moze by całe wrzucić na sekundę na wrzatek by skrka sparzyła się .Ostudzić , polać czekoladą , czymś tam posypać - a jak zastygnie to przekroić na ćwiartki. Co o tym myślicie ? Były by figi z czekoladową skórką . Chyba też spróbuję . Masz pomysły - dzieęki za inspirację .
Odp: Oliwa hiszpanska sponsorem?
- Forum: Oliwa hiszpanska?
Fetka- kto pyta nie błądzi. Oliwa jest tylko z oliwek .Reszta to oleje .
A tak odbiegając od tematu. Świat nie dzieli sie na tych którzy genialnie gotują i resztę .A na tych co to lubią robić i na tych którzy gotują z konieczności. Jedni dopiero zaczynają swoja przygodę w kuchni , inni już trochę czasu gotują . I wcale nie jest tak ,że Ci starsi są lepsi. Czasem się popada w rutynę i bardzo dobrze gotuje ileś tam potraw - i tylko tyle . W gotowaniu tak jak w życiu potrzebna jest fantazja i zapał - inaczej jest nudno i monotonnie.
Witamy w klubie pasjonatów .