Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Problem techniczny
- Forum: Problem techniczny
I to mi się podoba .trzymam kciuki za Was ( nowych i starych - oczywiscie nie wiekiem ) .A pasjonaci których tu nie brak na pewno Wam pomogą .A Ci co szukają taniej sensacji , sprzeczek i zajmują sie ,, durnotami " niech sobie ,, idą precz" - płaczu nie będzie . Miłej pracy.
Odp: Gotowanie na parze
- Forum: Gotowanie na parze
Przychylam się do tego jak wyżej . W parowarze gotuję nie ze względów zdrowotnych ale dla odmiany .Potrawa na parze musi mi po prostu smakować .Mięso , rybę na parę wcześniej marynuję ( z użyciem soli ) .Do warzyw robię sosy i dresingi. warzywa bez soli gotowane na parze zdecydowanie mi nie smakują .Moze sa zdrowe - to znaczy na pewno są zdrowe ale smakowo nijakie . Może to kwestia przyzwyczajenia - trzeba się do tego przyzwyczaić i już .
Odp: Dzien dobry - witam Wszystkich
Napisz na prywatnych wiadomościach do tej osoby ze jak nie spowoduje sama usunięcia tych przepisów to podasz publicznie kto , skąd i co skopiował - ja tak zrobiłam - podziałało .
Odp: Czuję się oszukany
- Forum: Czuję się oszukany
Bahus - mam mieszane uczucia . Z jednej strony masz rację - przepisy , zdjącia sa Twoją ( naszą ) własnością i powinniśmy mieć możliwość ich usuwania wg własnej decyzji .Ale z drugiej strony wstawiając je na jakąś stronę kulinarną nie wstawiam ich tam bo ktoś jest włascicielem strony - tylko dla tego ,że mi się tam podoba .Nie widze specjalnego problemu w tym ,że zmienił się właściciel strony bo to nie mój problem ( umowy na wstawianie z nikim nie zawierałam ani profitów z tego nie czerpię to co mi za różnica kto jest włascicielem Janek czy Franek ) . Ktoś stroneprowadzi, ktoś za to płaci , ktoś funduje nagrody w konkursach .Nie podoba mi się to jak to robi to nie wstawiam i już .
A to co mnie zbulwersowało to to ,że przyznajesz ,że jesteś moderatorem na innej stronie ( działającej w tej samej branży więc konkurencyjnej ) .Do tej pory jakoś Ci pasowało bywanie tu .Teraz robisz sobie reklame pisząc źle o tej stronie nawet nie wiedząc jak to się rozwinie .namawiasz innych by przeszli na Wielkie Żarcie - a to jest nieetyczne .Bardzo mnie to obruszyło . Nie wiem jak inni ale ja oświadczam ,że nawet jeśli tu mi się po zmianach nie spodoba to na stronę na której jestes moderatorem się nie przeniosę właśnie z powodu tego postu. Nie lubię podgryzania i tyle.
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Pewnie- popatrzyłam sobie na tą Twoją Kurkę na placyku i język mi na wierzch wywaliło. Moze byc coś w tym stylu - i żeby mi inni nie wyjedli to proszę zaznaczyć ,że to moja porcja ( hi hi ) . Kochana jesteś .
Odp: Wątek grzybowy.
- Forum: Wątek grzybowy.
Aniele Ty mój - śnić po nocach przez Ciebie będę .Ja niestety skazana jestem na kupne grzybki ( kilka słoiczków zrobiłam ) - a suszone muszę kupic . Nie ma komu po grzybki go lasu pojechać
Zazdrość mnie zżera i już ( pozytywna zazdrość .
Nagrody gratuluję .Kurka na placyku - CUDO .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
Oświadczam ,że obiadek robicie dziś Wy .Ja przychodzę na gotowe . Mam dość leczenia- a własciwie braku możliwości leczenia . Ogłaszam strajk . Leżę ,, bykiem " - nic nie robię ( Mama ugotuje makaron z serem i śmietaną ) .
Odp: Problem techniczny
- Forum: Problem techniczny
Dziewczyny nie szalejcie proszę - dajmy czas nowemu kierownictwu .Też jestem zdania ,że zatrzymywanie przepisów i zdjęć na siłę nie ma sensu - bo co z tego ,że iles przepisów zostanie kiedy zdenerwowani użytkownicy znikną . Na kazdej stronie jest coś co nam się nie podoba - ale to przecież czyjas strona i on decyduje . Z tego co widze to zebrało się tu grono pasjonatów - może warto po prostu podyskutować z moderatorami co my o czymś myślimy i wypracować taki profil strony który będzie korzystny dla właścicieli a nam da zadowolenie .
Prawda jest taka ze strona musi na siebie pracować ( reklamy, linki sponsorowane itp ) . Jezeli nie są to takie wpadki jak z oliwą hiszpańską to mnie osobiście to nie przeszkadza .Czasem akurat taka reklama komus sie przyda - byle nie właziła nachalnie w przepisy .
Akurat teraz jest wyświetlana reklama Łap-Polu - firmy wedliniarskiej. Z przyjemnością napisałam komentarz do tego bo tak się składa że wygrałam w ich konkursie i dostałam w nagrodę ich kiełbaski .Po prostu pycha - jak swojskie . Myślę ,ze warto byśmy my też polecali różne produkty .Ja na przykład z takiego polecenia zainteresowałam się suszoną żurawiną .
Pomyślcie nad tym co by nas ucieszyło - jakie zmiany , a co nas martwi .Napiszcie o tym . Popracujmy wspólnie .
Odp: Gotowanie na parze
- Forum: Gotowanie na parze
Fajnie że jest ten wątek . Ponieważ należę do tych którzy nie znoszą szukania , a nie ma możliwości wstawienia przepisu w działkę - Parowar proponuję zamieszczanie w tym poście linków do wstawionych przez siebie przepisów na dania z parowara .Co niniejszym czynię .
https://gotujmy.pl/pulpety-zielone-perelki-z-parowara-,przepisy,49559.html
https://gotujmy.pl/piers-z-kurczaka-nadziewana-mandarynkami,przepisy,48879.html
https://gotujmy.pl/piersi-kurczaka-nadziewane-brzoskwiniami,przepisy,48446.html
https://gotujmy.pl/pulpety-drobiowo--kuskusowe-z-parowaru,przepisy,48005.html
https://gotujmy.pl/papryki-faszerowane-miesem-i-kasza-manna,przepisy,47753.html
https://gotujmy.pl/ryba-z-gruszka--z-parowaru-,przepisy,47639.html
https://gotujmy.pl/kluchy-na-parze-z-sosem-brzoskwiniowym-,przepisy,48396.html
Odp: Problem techniczny
- Forum: Problem techniczny
Witajcie
Może nie będzie tak źle . Prawdę mówiąc nie specjalnie mnie interesuje czy i kto na profilu zarabia - jak jest na tyle operatywny by to robić to chwała Mu za to . Mnie interesuje pobyt na stronie kulinarnej na której jest miłe atmosfera, ciekawi ludzie , gdzie walczy się z chamstwem , kradzieżą przepisów i zdjęć . Gdzie nie ma wariackiego wstawiania przepisów na ilość by wygrać kubek ( bez obrazy akurat tych kubków ) .Szukam strony gdzie przepisy są w logiczny sposób pogrupowane ( co tu jest prawie idealne ) , wyszukiwarka działa ( tu bym miała trochę zastrzeżeń ) , a moderatorzy reagują błyskawicznie ( tu tempo jest ok ) .
Jak zwykle wszędzie tam gdzie na stronie kulinarnej jest system oceniamia przepisów jest przy tym masę niezdrowej atmosfery - trudno .Byle moderatorzy pilnowali forum by nie dopuścic do pyskówek .
Brak mi możliwości edytowania własnych przepisów ( może moderatorzy przemyślą to ) .I tyle .