Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
margolata napisał(a): Mam pytanko czy ja mogę edytować swój stary przepis i wstawić do niego nowe fotki bo akurat zrobiłam coś co kiedyś dawno wstawiłam i troszkę bym to zmieniła
Pewnie że możesz - edytuj przepis i wstaw nowe fotografie - z tym że punktów już za nie nie dostaniesz bo przepis jest już punktowany ( a teraz za zdjęcia dostawiane do swojego później niż 24 godziny po wstawieniu przepisu punktów nie ma - za zdjęcia dostawiane do obcych przepisów też )). Edytuj - mam dyżur to zaraz zatwierdzę.
Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy
- Forum: Tu zgłaszamy problemy
Netka napisał(a): Wiem,ze juz gdzies o tym bylo ale nie umiem znalezc.Do kogo zwracac sie w sprawie poprawienia nazwy potrawy?(bo sami nie mozemy tego zrobic,niestety)
O który przepis chodzi ? Napisz mi na prywatne wiadomosci to pomogę
Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
To ja z góry mówię , że nie chcę oceniać ( nawiązuję do propozycji Bahusa ) .Lubię nagrody i bawi mnie ich zdobywanie . Zgadzam się z Tobą i nie zacznę raptem gotować po 3 obiady , żeby zdobyć punkty- wstawiam to co gotuję - jak mam ,, dobry dzień ,to jest coś nowego ( nawet kilka przepisów ) - jak mam lenia to wyciągam to co w zamrażarce .
Pomysł ze zmienną oceną przepisów bez zdjęć dobry - ja bym zmieniła trochę i dała tak : za przepis bez zdjęcia 5 punktów i dodatkowe punkty za przepis super ciekawy + 5 punktów , za nowinkę czyli coś wg Moderatora co nie pojawiało się w necie + 5 punktów , za bardzo dokładne opisanie znanej potrawy ( np robienia makaronu ) + 5 punktów .Razem było by 20 punktów ale za dobry przepis .
Ponownie ,,upominam ,, się przy okazji o licznik minimalnej ilosci znaków w opisie procedury przygotowania , żeby z automatu wyeliminować wszelkie ,,skrótowce ,,, a pozostałym wstawiajacym normalne przepisy dać możliwość kontroli , że przepis na pewno przejdzie weryfikacje długości .
Odp: testerzy
- Forum: testerzy
kama726 napisał(a): Witam wszystkich forumowiczów Jestem tu nowa i prócz tego, że chciałam się przywitać, to mam pytanie odnośnie zgłoszenia się do bazy testerów: Czy produkty, które wysyłane są do testowania są płatne? Czy płatna jest przesyłka? Proszę bardzo o odpowiedź
Nie - dwarazy nie . To znaczy produkty są za darmo i przesyłka jest za darmo. Jak jakaś firma daje cos do testowania to jest to rozprowadzane wśród osób które się zgłoszą . Czasem o tym kto to będzie decyduje konkurs . A potem zdaje się na forum relacje z tego co sie ma . Tak np. było z dzbankami do filtrowania wody Dafi , pieczywem ryżowym .
Nie jest tak że jak sie zapiszesz teraz do bazy testerów to zaraz cos dodtaniesz - tu nie ma okreslonego czasu - jak cos będzie to będzie - jak nie ma to nie ma .
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
,,Sadzone z puree z kalafiora i ziemniaków:,, Jeśli komuś mało słońca to zapraszam
Odp: co dzisiaj na obiad?
- Forum: co dzisiaj na obiad?
U mnie ,, Zamiast mielonych ,, ( czyli takie szaszłyczki kebabowe ) i ryż z pestkami słonecznika
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
gosia47-47 napisał(a): było napisane w składnikach,
to co jak napiszę w składniach pomidorki koktajlowe to w sposobie też muszę napisać: pomidorki koktajlowe czy może być samo pomidorki. Chyba łatwo się domyślić
Tu nie chodzi o to czy użyjesz słowo koktajlowe czy nie - opis był wybrany przypadkowo i miał służyć pokazaniu jakie przepisy są wstawiane .Za taki opis ble ble ble ( utrzeć marchew - zmieszać z utartym jabłkiem i posolić ) ktos dostaje 20 punktów . To po co sie narabiać ?
Przykro mi w stosunku do ,, starych użytkowników ,, którzy wstawiali fantastyczne przepisy bez zdjęć - ale w obecnej sytuacji uważam , że przepis bez zdjęcia ( które potwierdza to że gotowaliśmy tą potrawę a nie tylko sobie piszemy przepis dla punktów ) nie powinno być więcej niż 5 punktów .Za porządny - długi przepis bez zdjęcia - 10 punktów , przepis z 1 zdjęciem długi- porzadnie opisany- 20 punktów , i wreszcie przepis porzadny- długi z 3 i więcej zdjęciami -35 punktów . Zaraz by łapacze nagród odpadli i strona by wróciła do normalności .
Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty
gosia47-47 napisał(a): witam
dziś napisałam ok. 20 przepisów z czego nie zaakceptowano mi 8 i od razu wywalono.
Pisałam dużo na każdy, a mimo to wyrzucono.
Dlaczego od razu mi je zablokowano bez możliwości edycji tylko wyrzucono i teraz nawet nie wiem które to.
Zróbcie tak żeby je można edytować jak już coś a nie od razu wywalać!1
To ja zablokowałam te przepisy ( tylko 8 z 20 ) - polecam wszystkim resztę do obejrzenia . Piszesz , ze pisałaś dużo no to proszę przykład pierwszy z brzegu .Przepis ,, Sałatka z kapustą pekińską ,, opis :
,,...Kapustę oczyścić, drobno pokroić. Jabłka i marchewki pozbawić skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w paski. Wszystko wymieszać. Dodać do tego majonez. Całość jeszcze raz wymieszać i doprawić sola i pieprzem wg uznania..." i tak reszta przepisów - ciurkiem jeden za drugim .
Mam zostawiać do edycji Kilkaset przepisów dziennie ? A nie można pisać od początku poprawnie ?
Podałam Ci dokładną listę za każdym razem jak blokowałam przepis - zawsze tak robię - piszę co i czemu zablokowałam. Nie wiesz co tam było napisane ? Nie masz swoich przepisów ?
Ludzie co się dzieje ? Czy te nagrody powodują jakiś amok
Plagiat na plaiacie i plagiatem pogania . A jak nie plagiat to 2-3 zdania i koniec . 75 % przepisów bez zdjęć ( no bo po co się narabiać jak za goły przepis jest 20 punktów a ze zdjęciem 25 lub 30 ) . Jeden gotuje pstryka poszczególne etapy i ma 30 drugi w tym czasie wstawia 20 przepisów i ma 400 .Sprawdziłam dzis na swojej zmianie 183 przepisy - zablokowałam ok. 50 . Ze zdjeciami było 64 - co jest rekordowe bo w niedzielę wstawiają ci ze ,, starych ,, użytkowników którzy nie mają czasu w ciągu tygodnia ( gotują , pstrykają a dopiero potem spisują i wstawiają ) .
Mówisz , że od razu wywalam zamiast napisać do Ciebie i dać czas na edycję .A nie wiesz kiedy to robić ?
Ja wstawiłam dziś jeden przepis ( obiad który ugotowałam ) i zarobiłam 30 punktów - za stylizację , dekorowanie , robienie zdjęć , opisywanie . Ty wstawiłaś 20 przepisów ( z tego 8 zablokowałam ) - zarobiłać 240 punktów - za co - za przepisy jak ten cytowany wyżej ? - w jakim czasie ? Ile na to poświęciłaś ?
Przepraszam- z reguły jak mnie znacie jestem cierpliwa i tolerancyjna ale tym razem po prostu ,, szlag mnie zaraz trafił ,,
Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami
josta09 napisał(a): Chciałam dodać przepis i nie mogę wszystkie obowiązkowe pola wypełniam, a na koniec jak zatwierdzam pokazuje mi się okno, że niestety przepis nie został zapisany, a nie robię żadnego błędu. Nie wiem co jest źle, czy może to, że jestem tu od niedawna?
Proszę o odpowiedz.
Zapisało i to 3 razy . Trzeba po wstawieniu przepisu zobaczyć u siebie w profilu ( Działka -Moje ) czy przepis się pojawił i czeka na akceptację . Niestety ten przepis trzeba będzie wstawic jeszcze raz - proszę przeczytać co napisałam w liscie ( w wiadomosciach pryweatnych ) . Przepisy nie mogą być pisane tak skrótowo. Trzeba bardziej opisowo to robić .Jak się napisze 2-3 krótkie zdania to nie jest tekst przepisu który by można zaliczyć do punktowanych .
Odp: Odp: Chwalimy się;
- Forum: Chwalimy się;
Bahus napisał(a): Dzisiaj mija mi 1000 dni pobytu na gotujmy.pl Kurcze jak ten czas leci