Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

bajtek napisał(a): Witam... dodałam wczoraj przepisy ze zdjęciami. Pierwszy przepis pominięto, pozostałe zostały zaakceptowane, a ten najwcześniejszy "SAŁATKA JARZYNOWA" po jakimś czasie zniknął /nie ma ani zdjęcia, ani przepisu Co w tym wypadku mogę zrobić

Już w porządku - przez przypadek się zablokował . Bardzo ładnie podana sałateczka swoją drogą .

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Mysiunia napisał(a): mam pytania, co do super - przepisów. Czy przepis musi spełniać jakieś specjalne warunki by dostać miano super-przepisu, czy to jest własne (przepraszam ze tak nieładnie to nazywam) 'widzi mi się' moderatorów? Oraz czy jest możliwość zobaczenia, jakie przepisy w danym dniu zostały wybrane jako super - przepis?

Moderatorzy na swoim dyżurze typują przepiusy do kategorii Super Przepis z przepisów , które zwróciły ich uwagę . Nie ma konkretnego limitu dziennego - może byc tak , że w danym dniu nie będzie nic super a w innym dużo .

Każdy ma swoją gradację ocenną . U mnie np. szanse mają :

Porządnie opisane przepisy , z ładnymi zdjęciami . Przepisy na dania nowatorskie , warte polecenia , ekstratrudne i przez to robione przez mało osób , przypominające tradycyjną kuchnię , propagujące umiejętności kulinarne .Przepisy wymagające ,, serca ,, od gotującego .Po prostu ja promuję to co uważam , że zwyczajnie jest smaczne i pięknie wygląda ( np perfekcyjnie wykonany rosół , zrazy zawijanie , dania kuchni regionalnej , ryby w nowatorski sposób itp ) .

Oczywiście inni stosują inną kategorię wyboru zbieżną z ich wyobrażeniem o tym co jest Super Przepisem .

Moderatorzy typują . Admini zatwierdzają lub nie który przepis te punkty dostanie .

A i tak uważam , że ja mam najgorzej - sama siebie nie wytypuję bo głupio , a wstecz raczej nikt nic nie typuje . No to chyba na swoich dyżurach nie powinnam nic wstawiać .

Zgadzam się , że powina być informacja jaki przepis uzyskał tą kategorię .
Dobrze by było też w jednym miejscu pokazywać wszystkie Super Przepisy ( np na forum co dziennie linki do nowych .

Odp: Jakie mieso na diecie?

Cherry- pasztetu bez tłuszczu nie zrobisz bo to już nie będzie pasztet ( wiem , że może się tak nazywać ale nie oszukujmy się ) . Zrób po prostu pastę przypominajacą smakiem pasztet . Ugotuj kawałek mięsa z drobiu bez skóry ( lepiej uda bo są mniej suche niż piersi ) z warzywami ( na 2 ćwiartki 2 średnie marchewki , 1 mała pietruszka , kawałek selera i pora - reszta przypraw jak do rosołu ) . Obierz z chrząstek i kości . Na łyżce oleju usmaż drobno pokrojoną cebulę . Na cebulę wrzuć 4 wątróbki drobiowe i smaż na rumiano . Wszystko ( kurczaka , warzywa z rosołu po za porem ) razem zmiel ( może być w malakserze ) . Dopraw utartą gałką muszkatołową , solą i pieprzem .

Zamiast kupnych wędlin - gotowane mięso .Np kawałek piersi z indyka lub duża pierś z kurczaka rozklepana , położone na niej odrobina zmiksowanych okrawków z tej piersi ( przy formowaniu zawsze jakieś boki się odkrawa ) , paski papryki pokrojone w kostkę jajko na twardo - doprawić przyprawami - zawinąć w rulon . Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i gotować we wrzątku 40 minut ( lub na parze ) . Ostudzić - kroić w plastry . Masz jednocześnie wędlinę i mięso na obiad .

Jak gotujesz np pierś z kurczaka na obiad to dorzuć kawałek udka i zrób je potem w galarecie na kolację .

Mielone tak jak już tyu pisano- robione w domu z miesa kurczaka , polędwicy , schabu - a potem gotowane pulpety , smażone kotleciki na teflonie bez tłuszczu , do faszerowania warzyw .

Odp: Odp: HI

  • Forum: HI

KasiaB23 napisał(a): Hola Wszystkim!
Jestem Kasia i uwielbiam gotować,moją pasją i miłością są głównie podróże,to również mój zawód. Ale bardzo lubię eksperymentować w kuchni,moją specjalnością są ciasta (m.in. szarlotka,serniki,ciasto czekoladowe,ciasto cytrynowe,kulki cytrynowe,piernik,mazurki) ojojoj,duuużo tego. Prócz ciast robię również sałatki.

Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w gotowaniu i nie tylko!

-----------------------------------------------------------

Na pewno większość z nas podświadomie,albo i nie zastanawiał się kiedy to nastąpi,mimo,że każdy chciałby to wydarzenie odwlec w czasie jest ono nieuniknione i spotka każdego z nas. Mówią,że śmierć to jedynie podróż do innej rzeczywistości i jak w to wierzę. A kiedy Ty będziesz w danej rzeczywistości? Chcesz się tego dowiedzieć? Zapraszam na stronę...

http://sites.google.com/site/news048/

Kasiu a może tak powstawiasz przepisy zamiast znów reklamować stronę wyłudzającą SMS-y

Odp: Chwalimy się;

A ja dostałam Liście limonki za nic - po prostu w prezencie- dziękuję

Odp: Odp: Odp: Sałatka z ogórków z pieczarkami do słoika - pytanie.

Borubar napisał(a): Hellloo

A czy ktoś jadł taką sałatkę z grzybami? Pytam bo jest sezon i zebrało się co nieco a nie mam juz co z tym robić, , ileż koszów można suszyć.

Dużo- bardzo dużo- a potem podesłać trochę Buni

Odp: co dzisiaj na obiad?

U mnie ,, sprzątanie ,, szafki i lodówki czyli ,,Ekonomiczny makaron ,,

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

Tit napisał(a): odjęte temu użytkownikowi exdchanted coś 1290 wirtuali - chyba już ma wyzerowane konto

Jesteś najlepsza bo już mi w oczach ćmi od tego delikwenta .Nisklie ukłony dla Zewy za pomoc

Odp: Odp: Tutaj zgłaszamy łamanie regulaminu serwisu

bernika napisał(a): przeciez zdjecia do tego przepisu nie obrazują gotowego syropu, w dodatku sa sciagniete z netu. w dodatku brak konkretnych składnikow i proporcji

https://gotujmy.pl/leczniczy-syrop-z-cebuli,przepisy,102597.html
i
http://www.zycie.ca/2010/07/odstaw-slodkie/
http://jar91.republika.pl/cebula.html

Moja wina- przepuściłam - już głupieję od tego sprawdzania i cudów które odkrywam .Sorry - były i nie ma .Dzięki Berniko

Odp: Kilka uwag o tym jak pisać przepisy by były zgodne z nowymi zasadami

Witam
Chyba przyszła pora by nowym użytkownikom przypomnieć parę zasad jakie obowiązują przy wstawianiu przepisów na stronę, bo nie wszyscy czytają Regulamin ( i ten strony i ten zdobywania wirtuali na nagrody ) .

1)- Zawsze i wszędzie nadal obowiązują postanowienia Prawa Autorskiego i Regulaminu strony zabraniające wstawiania plagiatów.

2)- Swoje własne przepisy , które mieliśmy zamieszczone na innych stronach wcześniej , a teraz chcemy wstawić Tu - musimy przeredagować ( składniki i zdjęcia pozostają bez zmian ) - tekst opisujący procedurę przygotowania potrawy musi być tekstem oryginalnym nigdzie indziej nie zamieszczanym .

3)-Przepis powinien być napisany poprawną polszczyzną z użyciem znaków polskiego alfabetu ( ą , ę , ć , ś , ó , ż ,ł ) , znaków interpunkcyjnych , dużych i małych liter .

4)- Powinna być zachowana elementarna poprawność stylistyczna - ja wiem , że nie każdy ma lekkość pióra ( a w zasadzie klawiatury ) , ale trzeba się trochę przyłożyć - nie dopuszczalne jest pisanie w stylu ,, ... kroić wszystko nozem i rzucic do garka jak som mienkie to nalać na talerz - zycze smacznego ..."

5)- Pojedyncze błędy ortograficznie Moderator jest w stanie poprawić - notorycznych i w dużej ilości nie - takie przepisy blokujemy i trzeba je po poprawieniu wstawiać jeszcze raz

6)- Przepis powinien podawać proporcje składników . To znaczy bez przesady można napisać szczypta soli itp. ale podstawowe proporcje muszą być określone np. podając przepis na kotlety schabowe powinno się podać ile mniej więcej jajek trzeba do panierowania tej ilości mięsa którą chcemy użyć ( ile z tego będzie kotletów ) . Powiedzmy , że bułki tartej już nie trzeba tak ściśle określać bo jak będzie za dużo można ją zsypać .

7)-Ostatnio problemem jest ogromna ilość przepisów składających się z 2-3 zdań. Proszę zrozumieć , że przepisy piszemy dla innych nie dla siebie i muszą one w miarę precyzyjnie opisywać proces przygotowania potrawy . To , że wstawiający wie co trzeba robić nie znaczy , że osoba , która nie umie gotować też to wie .
Wiele osób mnie pyta no to ile mam napisać , żeby było dobrze . Trudno odpowiedzieć bo to zależy od potrawy . Ale tak na moje wyczucie to najprostszy przepis powinien mieć opis zawierający się w minimum 6 wersach - tej działki przeznaczonej na opis procedury ( wypełniających wers tekstem ) . Ile to będzie zdań to już każdy sam wyczuje .
Tak by to wyglądało cytuję przepis Mysiuni )
,,... Pierś z kurczaka kroimy w dość duże, kwadratowe kawałki. Do miski wlewamy olej, dodajemy 2 łyżki pikantnej przyprawy grillowej, pół łyżeczki soli, ziele oraz liście laurowe, szczyptę ziół prowansalskich oraz majeranku, wgniatamy obrany czosnek i mieszamy. Do marynaty wkładamy mięso i odstawiamy do lodówki na minimum 12h. Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i kroimy w centymetrowe talarki (jeśli są duże, to przekrawamy je jeszcze na pół), cebulki obieramy. Na wykałaczki nabijamy na przemian kawałki mięsa oraz warzywa. Szaszłyki grillujemy 30-40 minut, często obracając na drugą stronę...."

8)- Zdjęcia nie mogę się dublować i powinny przedstawiać potrawę opisaną ( widać zdecydowaną poprawę )

9)-Jeśli chodzi o edytowanie przepisów to ponawiam gorącą prośbę - zróbmy ją raz a dobrze bo kilkukrotne edycje tego samego przepisu są potwornym utrudnieniem pracy Moderatorów.

10 )- Pytania do Moderatorów kierujcie :
Babciagramolka : wtorki, soboty i niedziele
Misia5- poniedziałki, czwartki i piątki
Edem- środy
Miłej zabawy na stronie .