Jestem wreszcie na emeryturze. I postanowiłam zabrać się za to co obiecałam swoim dzieciom już dawno temu , mianowicie spisanie Rodzinnej książki kucharskiej .Poprosili mnie o spisanie przepisów na dania które gotowała moja Prababcia, Babcie, Mama i ja . Gotuję więc , robię zdjęcia i spisuje przepisy. Już ich się trochę nazbierało. A między czasie pojawiają się przecież nowe pomysły . A ,że lubię gotowanie to bawię się przy tym przednio.
Wyznaję zasadę :
"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości
niż odkrycie nowej gwiazdy"
Anthelme Brillat - Savarin

Odp: Odp: Ciekawostki - czyli co nas zaskoczyło

kalinkaa napisał(a): Mnie zaskoczyła informacja na stronie: http://sites.google.com/site/349news/
Jak to możliwe? Wierzycie w to?

Czy Ty nie odpuścisz ? Naciąganie na SMS-y i tyle

Odp: krem z fasolki, pomóżcie

agi_agim napisał(a): Witam kiedyś jadłam pyszną zupkę, właściwie to krem z ziemniaków z fasolką szparagową. Było to najlepsze danie jakie kiedykolwiek jadłam. Może ktoś wie o jakie danie mi chodzi.. Bardzo mi zależy na przepisie, Dodam, że smak zupy był lekko kwaskowy. Jeśli posiada ktoś przepis bardzo bym o niego prosiła pozdrawiam




Przy okazji reklamując bzdurną stronę wyłudzającą SMS-y ? Może zrób sobie ten test i wyjdzie Ci przepis na zupę z fasolki .

Odp: Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

p.jola1 napisał(a): Kto weryfikuje dania kuchni portugalskie i kiedy są dodawane p-ty? Razem z przepisem, czy później?

Moderator dyżurny zaznacza w Kategorii Premiowanej ( użytkownik zaznacza przy wstawianiu kategorię Kuchnie Świata- Portugalska ) . Admini zatwierdzają potem punkty - pojawiają się one ( punkty za jakiś czas )

Odp: Gotujmy z nagrodami - wasze uwagi i postulaty

Pyzuniu - z ciekawości i dla prywaty szukałam bo zamówiłam sobie też i jak napisaliście że instrukcja nie przy mnie pisana to miałam do wyboru - wysłać córce do tłumaczenia ( i czekać nie wiadomo ile ) - albo załatwić to sobie samemu .Zobaczymy jak termometr dostanę co z tej instrukcji pojmę bo ja nie techniczna jestem.

Odp: co dzisiaj na obiad?

Nadal odkrywam kuchnię Portugalską . Dziś :
Frango znaczy kurczak ( pieczony z cytrynami ) z Ryżem z pomidorami i ananasem

Odp: Pyry, pyrki, pyreczki...

No to ja jestem dziwoląg - nie znoszę skrobania młodych ziemniaczków .Wolę poczekać aż są większe i obieram - nawet ich smak nie rekompensuje tego upiornego skrobania Uraz mam i już - jak przypomnę sobie przed laty skrobanie młodych ziemniaków na 6 osób to mi ciarki przechodzą . Robiłam co mogłam żeby nie skrobać - kludski , makaron , ryż , kasze .
Dziś na 2 osoby jeszcze bym te kilka ziemniaków oskrobała - ale i tak wybieram te większe bo mi się zwyczajnie nie chce

Odp: co dzisiaj na obiad?

Ale śliczny ten Twój makaron - teraz to Ty mnie narobiłas smaku

Odp: co dzisiaj na obiad?

A co powiecie na Rybki z ogrodu ? -Lekka zmyłka . To po prostu fasolka szparagowa w cieście . Danie z kuchni portugalskiej Peixinhos da horta

Odp: Tu zgłaszamy problemy

Nie- mam przez Operę i jest ok.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Japonia

Pawelas1990 napisał(a): Oczywiście ale i tak wolę produkty sprowadzane prosto z Japonii.
W Warszawie jest parę sklepów z takimi produktami


O nie , nie , nie - tylko nie oryginalne japońskie . Oni mają specyficzny smak ( ciasteczka z czarnef fasoli na słodko ) .Mam wszelkie posypki do Onigiri , Katsuobuschi ( czyli suszonego tuńczyka w płatkach do robienia bulionu dashi , wodorosty Tororo nori- ( jak sie je wrzuci do zupy to się robią galaretowate ) - i muszę przyznać , że jak mnie fascynują ich pomysły to produkty leżą bo nie jestem w stanie się zmusić by ich użyć . Wszystko pachnie rybą .