Odp: Zielona cebulka

ciasteczka napisał(a): Mam ogromną ilość zielonej cebulki. wybujała jak nigdy. Nie nadążam ze zrywaniem. Rośnie jak szalona. Co Wy robicie z zieloną cebulką?

Ja dodaję ją do ciasta na placki ziemniaczane

Odp: Jajka

  • Forum: Jajka

skuter5 napisał(a): Zostało mi kilka jajek ugotowanych na twardo. W tej postaci już się wszystkim przejadły. Co można z nich zrobić, żeby ich nie wyrzucać?

Ja bym je wykorzystała do warstwowej sałatki

Odp: Cukier :)

lukrowanepierniczki napisał(a): Jaki cukier najczęściej pojawia się w Waszej kuchni? A może używacie czegoś innego do słodzenia i do wypieków?

U nas najwięcej używa się cukru białego. Czasem brązowy.

Odp: Nadziewane pierniczki

skuter5 napisał(a): Mam trzy paczki nadziewanych pierniczków. Jak myślicie nadadzą się one na spód sernika na zimno?

Ja bym je zjadła Do kawy jak znalazł Sernik na zimno to bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie takich ciastek

Muffinki z miękkimi owocami

Co zrobić, żeby miękkie owoce dodane do ciasta nie pogniotły się i nie puściły soku, który zafarbi i sprawi, że ciasto będzie bardziej płynne?

Korkociąg

Jak bez korkociągu otworzyć wino? Złamał nam się i ni jak teraz to wino otworzyć :/

Ser biały

Ile razy mielicie ser zanim zrobicie z niego sernik?

Olej zamiast masła lub margaryny

Chciałabym zastąpić w cieście rozpuszczone masło olejem. Ile mam go dodać? Przelicznik jest taki sam czy może trzeba go dać mniej lub więcej?

Problem z ubiciem białek

Co może być przyczyną problemu z ubiciem białek na sztywno?

Pieczona karkówka

Jak długo piecze się karkówkę w kawałku? Lepiej piec ją w rękawie czy może bez niego?