Odp: Białe buraki

mocsłodkości napisał(a): Mąż chce kupić nasiona białych buraków. Ja choć lubię eksperymenty jestem sceptycznie do nich nastawiona. Ma ktoś doświadczenie z takimi burakami? Jak smakują? Smaczne są?

Bardzo ciekawa odmiana. Ciekawa jestem jak smakowałby z nich barszcz

Odp: Czyszczenie piekarnika

robaczek napisał(a): Czego używacie do czyszczenia wnętrza Waszego piekarnika? Ja nie mogę doczyścić go po ostatnim pieczeniu kaczki Wygląda strasznie

Spróbuj mieszanki sody, octu i płynu do naczyń. Potem dokładnie przemyj wodą i wysusz. Moja mama tak robi.

Odp: Zima :)

U nas trochę śniegu spadło, ale szybko zniknął

Odp: Wodniste puree z ziemniaków

lukrowanepierniczki napisał(a): Przygotowałam do obiadu puree z ziemniaków. Nie wiem czemu, ale jest ono strasznie wodniste. Można je przez słomkę jeść Da się je uratować? Dałam je do lodówki, a do obiadu frytki jak nigdy podałam.

Też tak miałam :/ Niestety cała partia ziemniaków taka była. Skończyło się na robieniu z nich frytek i pieczeniu ich w piekarniku. Gotowanie odpadało. Robiła się z nich ciapa i nie dało się ich jeść no chyba że przez słomkę :/

Kółko do zjeżdżania

Jak się nazywa kółko do zjeżdżania po śniegu? Szukam i szukam takiego cudu i nie mogę znaleźć. Nie jest to jabłuszko. Jest to coś okrągłe, ma uchwyty i jest lekko wypukłe (jak taka miska )

Śledzie solone - moczenie

W czym moczycie (woda, mleko) śledzie solone? Jak długo się je moczy?

Tłuszcz do smażenia

Jakiego rodzaju tłuszczu używacie do głębokiego smażenia? Co zrobić, żeby on się szybko nie przypalał?

Panierka ze świeżej bułki

Robił ktoś panierkę do kotletów ze świeżej bułki? Jeden z kucharzy w swoim programie często takiej używa. Dodaje też do niej świeże zioła.

Cięte kwiaty

Co zrobić, żeby cięte kwiaty dłużej ładnie wyglądały? Mi padają po 2-3 dniach

Szpilki do rolad

Znalazłam na strychu stare szpilki do rolad. Używała ich moja babcia. Ja robiąc rolady zawiązuję je specjalnym sznurkiem. Jak spina się rolady tymi szpilkami?