Odp: Korzeń pietruszki

ciasteczka napisał(a): Jak robiliście sałatkę jarzynową na święta to jak wyglądała Wasza pietruszka? U mnie z pozoru nic specjalnego. Wyszorowana, umyta, ugotowana i obrana czekała na pokrojenie. Schody się zaczęły jak przystąpiłam do krojenia. Środek pietruszki był zdrewniały. Nie dało się go nawet tasakiem przeciąć. Pokroiłam tylko zewnętrzną warstwę a cała reszta poszła do wyrzucenia. Czy to jakaś nowa śmieszna odmiana? Czy trafiłam na mega starą pietruszkę (a nie wyglądała na taką)?

Też tak miałam Normalnie załamać się można. Dawno się tak nie namęczyłam przy robieniu sałatki :/

Odp: Pomidory

mocsłodkości napisał(a): Kupiliśmy w jednym ze sklepów osiedlowych pomidory. Dotarliśmy do domu. Rozpakowaliśmy. Wieczorem chcemy zrobić sobie z nimi kanapki. I szok. Z ładnych pomidorów zostało wspomnienie. Te w domu wyglądały jakby je ktoś zgniótł i ubrał w ładną skórkę. Z czerwonych zrobiły się takie mega czerwone ale jakby pod skórką pływała cała zawartość. Co się stało? Co poszło nie tak? Macie jakiś pomysł?

Może się poobijały?

Odp: Marcepan w czekoladzie

mocsłodkości napisał(a): Dostałam całą górę marcepana w czekoladzie. Choć go uwielbiam to już patrzeć na niego nie mogę. Co można z nim zrobić żeby się nie zmarnował?

Ja bym go dała do szczelnego pudełka i schowała na czarną godzinę. Tego typu słodkości mają długą datę ważności.

Odp: Tortownica prostokątna

lukrowanepierniczki napisał(a): Dostałam od męża prostokątną tortownicę. Powiedzcie mi jak długo piec w niej np. biszkopty? W zwykłej okrągłej piekę około 30 minut, a w takiej prostokątnej to ile? Mniej czy więcej?

Jeśli użyjesz pojedynczej porcji ciasta to upiecze się szybciej (większa powierzchnia) a jak zrobisz z podwójnej porcji to dłużej Wystarczy sprawdzić patyczkiem środek ciasta. On najdłużej się piecze.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

Wy też czytałyście przepowiednie pewnego "jasnowidza" o zimie stulecia? Miały być śniegi, mrozy i nie wiadomo co jeszcze. Nie wiem czego on się najadł, że takie brednie mu się w głowie pojawiły i z ust wyszły Musi z tego zrezygnować

Bombki bałwanki

Spotkaliście się w sklepach z bombkami w kształcie bałwanków? Szukałam już w kilkunastu sklepach w różnych miastach i nigdzie nie ma :/

Odp: Odp: Przekąski z chleba

ciasteczka napisał(a): biedroneczki napisał(a): W sklepach można kupić różnego rodzaju przekąski z chleba. Próbował ktoś takie co zrobić samemu w domu?

Nie wiem czy chodzi Ci o to o co mi po przeczytaniu Twojego postu, ale napiszę co ja bym zrobiła by takie coś przygotować. Chleb tostowy pokroiłabym na paski (jak frytki) i dała na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. W międzyczasie przygotowałabym mieszankę przypraw np. oliwa z oliwek plus suszone zioła lub czerwona papryka. Za pomocą pędzelka naniosłabym mieszankę na każdy kawałek chleba (z każdej strony) i piekła jeszcze chwilę w trochę wyższej temperaturze. Potem ostudzić i można zajadać Tylko muszą być chrupiące Jakby co można zawsze podnieść temperaturę, ale pilnować by się nie spaliły

O takie coś właśnie mi chodziło Dzięki na naprowadzenie. Spróbuje je zrobić

Odp: Odp: Odp: Faszerowane ziemniaki

Zjadłabym takiego ziemniaka Coś mi się zdaje, że mam pomysł na jutrzejszy obiad

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas zima na całego. Śnieg, śniegi i jeszcze raz śnieg

Odp: Odp: Masa grysikowa

Dzięki dziewczyny. Zrobię ze zwykłej