Odp: Tort z rurkami

ciasteczka napisał(a): Widziałam wiele tortów, które otoczone są rurkami nadziewanymi lub takimi bez nadzienia. Powiedzcie mi czy jak ja taki tort zrobię w piątek to te rurki do soboty do popołudnia mi nie nawilgną i nie poopadają?

Też chętnie się tego dowiem. Takie torty wyglądają zjawiskowo, ale nie wiem czy efekt po dobie nie będzie katastrofalny.

Odp: Prezent na urodziny

robaczek napisał(a): Co kupić chłopcu na piąte urodziny? Nic mi do głowy nie przychodzi :/

Może jakieś klocki? Nie mam na myśli malutkich, które mógłby zjeść, ale takie większe, które mógłby ustawiać jeden na drugim.

Książki kucharskie

Pochwalcie się ile książek kucharskich macie w domu? Którą z nich najbardziej lubicie, i z której najczęściej korzystacie?

Popękane pierogi

Zamroziłam pierogi. I nie wiem jak to się stało, ale są makabrycznie połamane. Nie ma szans na ugotowanie ich, bo cały farsz wyleciał, a ciasto jest w kawałkach. Co można z tego zrobić? Nada się to do czegoś czy tylko do wyrzucenia? Aż mi się płakać chce, bo tyle pracy przepadło

Nalewka ze śliwek

Jak robicie nalewkę ze śliwek to najpierw zasypujecie je cukrem czy zalewacie alkoholem?

Kwiaty z lukru

Jak zrobić kwiaty z lukru plastycznego? Próbowałam z filmiku zrobić różę ale wyszło mi coś co ciężko nazwać różą

Odp: Wytrawne kluski na parze

Bardzo ciekawy pomysł. Z takimi kluskami się jeszcze nie spotkałam. Jestem ciekawa ich smaku.

Odp: Plama z cegły

mocsłodkości napisał(a): Moje dzieciaki wybrudziły ubrania czymś w rodzaju sproszkowanej cegły. Jak się jej pozbyć? Było mokre i się przykleiło. Odpadło, a plama jak malowana :/

A próbowałaś odplamiacza?

Odp: Sałatki na imieniny

robaczek napisał(a): Szukam ciekawych przepisów na sałatki imieniny. Możecie polecić mi jakieś fajne przepisy, która zaskoczą i zachwycą gości? Będę wdzięczna.

A może ryba po grecku? Co prawda nie wiem czy to można zaliczyć do sałatek, ale u nas znika bardzo szybko

Odp: Masa orzechowa

ciasteczka napisał(a): Chciałam do tortu użyć masy orzechowej, którą robiła moja babcia do kruchych babeczek. Robi się ją z przesmażonych i zaparzonych zmielonych orzechów włoskich połączonych z utartym masłem. Jak myślicie nada się ta masa do tortu?

A mogę prosić o przepis na taką masę Z chęcią wypróbuję ją do kruchych babeczek