Frytkownica

Planujemy kupić frytkownicę. Na co zwrócić uwagę?

Termometr kuchenny

Moja mama planuje zakup termometru kuchennego. Na co powinna zwrócić uwagę przy jego wyborze?

Zasmażana kapusta

Ile mąki dodajecie do zasmażki, żeby kapusta nie była ani za wodnista ani za gęsta i oblepiona górą mąki?

Odp: Odp: Odp: Domowe trufle

biedroneczki napisał(a): misia5 napisał(a): ciasteczka napisał(a): Jak robicie trufle? Jakich dodatków używacie, by były pyszne i oryginalne? W czym je obtaczacie?

Przy domowych truflach nie trzeba niczego ekstra wystarczą doskonałe składniki i nawet jeśli obtoczysz je w samym kakao czy też kokosie wywołają uśmiech na twarzy każdego Ja obtaczam w kokosie, posiekanych orzechach, kakao lub posiekanych drobno sezamkach


Jak bardzo kruszysz sezamki?

Gapa ze mnie już doczytałam

Odp: Odp: Domowe trufle

misia5 napisał(a): ciasteczka napisał(a): Jak robicie trufle? Jakich dodatków używacie, by były pyszne i oryginalne? W czym je obtaczacie?

Przy domowych truflach nie trzeba niczego ekstra wystarczą doskonałe składniki i nawet jeśli obtoczysz je w samym kakao czy też kokosie wywołają uśmiech na twarzy każdego Ja obtaczam w kokosie, posiekanych orzechach, kakao lub posiekanych drobno sezamkach


Jak bardzo kruszysz sezamki?

Odp: Aromatyzowany olej

Ja tak kiedyś czosnek smażyłam. Nie szło się tego zapachu pozbyć

Odp: Odp: Zasmażana kapusta

mocsłodkości napisał(a): biedroneczki napisał(a): Ile mąki dodajecie do zasmażki, żeby kapusta nie była ani za wodnista ani za gęsta i oblepiona górą mąki?

Dużo zależy ile tłuszczu się wytopi z boczku lub ile tłuszczu użyłaś. Ja najczęściej daję czubatą łyżkę. Ważne też, żeby dobrze przesmażyć taką mąkę

A jeśli np. robię zasmażkę z 2 łyżek smalcu ze skwarkami to ile mąki dać? Tak mniej więcej.

Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

To tak jak u nas. Jest taka senna pogoda, że nic tylko spać

Soki marchewkowe

Pasteryzował ktoś soki z sokowirówki? Mamy sporo jabłek i marchewki, która jest słodka jak nigdy. Zastanawiam się czy można zrobić sok w sokowirówce i potem pasteryzować i dać do piwnicy. Nie wiem tylko czy to mimo wszystko się nie zepsuje.

Puree z dyni

Jak robicie puree z dyni do słoików to używacie do niego dyni pieczonej czy gotujecie ją i odparowujecie nadmiar wody i miksujecie na gładkie puree?