Tort urodzinowy

Mój brat marzy o torcie z masą orzechową i kokosową. Niestety nie mam pomysłu jak zrobić masy o tych smakach. Potrzebuję przepis na takie masy. Ma ktoś może?

Groszek cukrowy

Zbliża się sezon na groszek cukrowy. Zastanawiam się nad zaprawieniem go do słoiczków. Próbował ktoś kiedyś to robić? Da się to zrobić? Z czego robi się zalewę?

Kotlety z kurczaka

Jak robicie kotlety z piersi z kurczaka to je przed panierowaniem rozbijacie czy panierujecie i smażycie od razu po krojeniu?

Guacamole

Mam piękne, miękkie awokado. Zazwyczaj dodaję je do sałatek, ale tym razem chciałam zrobić guacamole. Może mi ktoś polecić prosty i pyszny przepis na taki sos?

Odp: Gulasz

  • Forum: Gulasz

ciasteczka napisał(a): Powiedzcie mi mroził ktoś gulasz? Zostało mi go trochę z komunii, ale już nam się przejadł, a szkoda wyrzucić. Mogę go zamrozić?

Ja od jakiegoś czasu mrożę. Nam smakuje i nikomu nic po takim gulaszu nie było Jest tak samo smaczny jak przed zamrożeniem

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas we wtorek też było pięknie i słonecznie. Tylko popołudniu niebo zakryły ciemne chmury i miałam wrażenie jakby miała za chwilę rozpocząć się burza. Na szczęście wiatr rozgonił chmury i skończyło się na obawach

Papaja

  • Forum: Papaja

W sklepie widziałam śliczne papaje. Nigdy ich nie jadłam. Zastanawiam się nad kupnem tylko co z takiej papai można zrobić? Można ją jeść na surowo jak np. nasze jabłko czy lepiej użyć do jakiegoś wypieku lub deseru?

Mrożona ośmiornica

Bratowa kupiła mi niby to w prezencie ośmiornicę mrożoną. Problem w tym, że nie wiem jak się z nią obchodzić. Co z niej zrobić? Rozmrażać przed obróbkę czy nie trzeba? Jak ja nie lubię takich niespodzianek.

Odp: Odp: Cebula czosnkowa

mocsłodkości napisał(a): biedroneczki napisał(a): Widziałam dzisiaj w sklepie cebulę o nazwie czosnkowa. Skąd taka nazwa? Cebula ma smak czosnku czy jest inna przyczyna?

Cebula czosnkowa ma taką nazwę ze względu na kolor zewnętrznej łuski. Smakuje jak zwykła cebula, a z czosnkiem łączy ją tylko nazwa

A to taka historia A ja się zastanawiałam jak może smakować taka cebula Dobrze wiedzieć, że chodzi o jej zewnętrzną łupinkę Dzięki za rozjaśnienie sytuacji

Cebula czosnkowa

Widziałam dzisiaj w sklepie cebulę o nazwie czosnkowa. Skąd taka nazwa? Cebula ma smak czosnku czy jest inna przyczyna?