Odp: Przypalony garnek

mocsłodkości napisał(a): Przypalił mi się garnek. Próbowałam się tego przypalonego paskudztwa pozbyć za pomocą sody oczyszczonej, ale niewiele to dało. Czym jeszcze można to doczyścić?

Spróbuj znanego i popularnego napoju gazowanego On potrafi zdziałać cuda

Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas duchota straszna. Niczym sauna. Niby nie ma słońca ale jak popadało rano to jak wyszłam do piekarni to miałam wrażenie jakby świat w saunę się zamienił. Koszmar jakiś.

Odp: Odp: Odp: Ciasto francuskie nie wyrosło

robaczek napisał(a): Całe :/ Możliwe, że to wina temperatury, bo mi coś ostatnio piekarnik nawala. Może to przyczyna. A czemu pytasz o to czy całe czy brzegi?

Pytałam o brzegi, bo jak smarujesz wierzch ciasta jajkiem to nie może ono spłynąć na zewnątrz, bo zamknie ciasto i to się nie otworzy. Nie podniesie się tak ładnie jak powinno

Kawa

  • Forum: Kawa

Jaką kawę najczęściej pijacie? Nie chodzi o markę, a to, czy jest parzona czy rozpuszczalna Ile takich kaw jesteście w stanie wypić na dzień?

Czyszczenie pralki

Znacie jakiś domowy sposób na wyczyszczenie wnętrza pralki?

Zakalec

Upiekłam ciasto co się zowie murzynek. Niestety od razu po wyjęciu z piekarnika brat otworzył okno w kuchni. Ciasto opadło i zrobił się zakalec. Można takie ciasto zjeść?

Ciasto z maślanki

Poszukuję ciasta, które robiło się na bazie maślanki. Miałam kiedyś taki przepis, ale przepadł bez śladu. Będę wdzięczna z pomoc w znalezieniu takiego lub podobnego.

Kaczka

  • Forum: Kaczka

Czym można nadziać kaczkę? Wszędzie tylko przepisy z owocami, a ja nie lubię tak pieczonych owoców, bez względu na to czy są w mięsie czy też mu towarzyszą ma blasze.

Odp: Czekolada czy kuwertura?

mocsłodkości napisał(a): Co jest lepsze na polewę do ciasta czekolada czy może kuwertura?

Stawiam na czekoladę. Ja osobiście wolę mleczną, ale wiem, że są tacy co wolą gorzką. Kuwertury nie testowałam. Może kiedyś jak ją gdzieś upoluję.

Odp: Rumiane ciasto drożdżowe

skuter5 napisał(a): Czym posmarować wierzch ciasta drożdżowego żeby było ładne rumiane i apetyczne? Próbowałem żółtkiem, ale przy pieczeniu się spiekało i wyglądało jakby góra ciasta była spalona.

Ja smaruję całym jajkiem rozmieszanym bardzo dokładnie. Zawsze wychodzi rumiane chyba, że zapomnę, że coś piekę i to spalę Jednak to już inna historia