Odp: Odp: Łamiąca się polewa

Ja jak robię taką polewę dodaję do niej mleko. Ilość mleka zależy od tego ile czekolad do tego celu używam. Na 200 g czekolady daję 6-7 łyżek mleka 3,2% 

Odp: Patelnia grillowa czy grill elektryczny

Ja używam patelni grillowej z odpinaną rączką. To fajne rozwiązanie jak chcesz taką patelnię wsadzić do piekarnika. Potem wystarczy założyć uchwyt i wyjąć patelnię bez najmniejszego problemu. Możesz  na niej grillować wszystko. 

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas dzisiaj było pięknie i słonecznie. Dawno nie było takiej ślicznej pogody. Zero wiatru, zero chmur. Cieplutko, aż miło. Żal było wracać ze spaceru

Próba włamania???

Siedzieliśmy wczoraj w domu już gotowi do spania. Światła pogaszone. Dzieci spały i nagle ktoś zaczął otwierać nasze drzwi wejściowe do domu. Trwało to może minutę może mniej lub więcej ( w takich chwilach czas inaczej leci nie wiem czemu). Stanęliśmy z mężem pod drzwiami gotowi do reakcji, ale wszystko ustało. Może ktoś pomylił domu? A może ktoś chciał złożyć nam prywatną niezapowiedzianą wizytę?

Silikonowa mata do pieczenia

Noszę się z zamiarem kupna takowej maty. Zastanawiam się jednak czy to dobry pomysł. Czy jej nic się nie stanie w piekarniku? Forma silikonowa pobyt w piekarniku "przeżywa", ale czy tak samo będzie z taką matą?

Odp: Odp: Silikonowa mata do pieczenia

Dzięki za cenne opinie. Teraz senon na świąteczne wypieki wiec takich mat będzie pełno w konkurencyjnych cenach.

Polewa na pierniki

Chciałam zrobić pierniczki w czekoladzie. Jak zrobić polewę, by ta dobrze się rozsmarowywała, szybko zastygała i nie topiła się i nie plamiła rąk jak ktoś zabierze pierniczka?

Św. Mikołaj :)

Powiedzcie kiedy powiedzieliście swoim pociechom, że to tak naprawdę Wy dajecie im prezenty na Mikołaja a nie św. Mikołaj? Jak zrobić to w "humanitarny" sposób by nie zranić uczuć dziecka?

Odp: Lukier

  • Forum: Lukier

Jeśli podczas robienia lukru dodasz do niego za mało cukru pudru zawsze będzie Ci spływał. Stanie się tak bez względu na to z jakiego przepisu skorzystasz. Niestety ilość cukru pudru ciężko określić zwłaszcza przy robieniu lukru z użyciem białka, bo białko białku nierówne. Musisz dodać tyle pudru by podczas ubijania mikserem lub ręcznie zostawały ślady.

Odp: Woda na makaron

robaczek napisał(a): Ile soli dodajecie do wody, w której gotujecie makaron? We wszystkich programach kulinarnych mówią, że woda ma być słona jak morze ( ciekawe które) tylko jak potem zjeść taki makaron. Nie będzie za słony?

Ja na garnek około pięciolitrowy daję łyżkę soli. Raz dałam dwie i ciężko było zjeść taki makaron. Może dla kogoś kto lubi takie słone potrawy to coś normalnego, ale ja nie mogłam go przełknąć