Odp: Mielone migdały

robaczek napisał(a): Mam opakowanie migdałów, które są oryginalnie zapakowane. Zapomniałam o nich i tak sobie leżały i leżały. Teraz są jakieś pół roku po terminie. Jak myślicie nadal są aromatyczne czy już został tylko kształt migdała, a smaku nie mają ani ani?

Musisz otworzyć opakowanie i sprawdzić smak migdałów. Jeśli nie straciły smaku i nie wyczuwasz nieprzyjemnego zapachu możesz wykorzystać

Odp: Ryż z jabłkami

skuter5 napisał(a): Jak robicie ryż z jabłkami to gotujecie ryż i na porcje ryżu dajecie przesmażone jabłka, czy robicie coś w rodzaju zapiekanki z ryżu i jabłek?

Ja ryż z jabłkami mogę jeść na wszystkie sposoby i nigdy mi się nie znudzi Ostatnio robiłam go na cieście francuskim Wyszedł pyszny

Odp: Czarny czosnek

biedroneczki napisał(a): Jadł ktoś czarny czosnek? Jak on smakuje? Do czego można go wykorzystać?

To chyba sfermentowany czosnek. Nie wiem czy bym się odważyła go zjeść

Mrożone maliny

Mam, a w zasadzie miałam piękne mrożone maliny. Teraz są to już kuleczki z malin, bo się pogniotły i porozdzielały. Co mogę zrobić z takich malin?

Sos słodko pikantny

Jak zrobić domowy sos azjatycki słodko pikantny ale bez czosnku? Nigdzie nie mogę takiego kupić, a "chodzi" za mną już od dawna

Odp: Mrożone grzyby

lukrowanepierniczki napisał(a): Mam jeszcze sporo zamrożonych grzybów. Jak długo można je w taki sposób przechowywać?

Jak masz dobrze zapakowane i dobrą zamrażarkę to jeszcze trochę mogą w niej posiedzieć. Moja mama miała podgrzybki dwa lata Do dzisiaj nie wie jak je przeoczyła

Odp: Odp: Mrożone maliny

mocsłodkości napisał(a): ciasteczka napisał(a): Mam, a w zasadzie miałam piękne mrożone maliny. Teraz są to już kuleczki z malin, bo się pogniotły i porozdzielały. Co mogę zrobić z takich malin?

Ja bym dodawała takie maliny do ciasta na muffinki. Dałabym je też do sernika na zimno

Sernik na zimno to bardzo ciekawy pomysł Jest tych malin tyle, że sernik pójdzie na tzw. "pierwszy ogień"

Odp: Przepisy z książek

skuter5 napisał(a): Przygotowujecie dania i wypieki z książek kucharskich? Jeśli tak to sztywno trzymacie się przepisu czy robicie modyfikacje?

Dla mnie przepisy z książek to inspiracja do tworzenia dań. Zerkam głównie na składniki i zdjęcia. Potem na ich podstawie gotuję coś po swojemu

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas raz wiosna raz zimna Ostatnio śniegiem sypnęło