Odp: Egzotyka i inne... dziwactwa ;)

Ja mieszkam w Londynie, kielbaski angielskie robia, tak mi sie wydaje z resztek po swini i papieru toaletowego, tak przynajmniej smakuja i wygladaja...

Ja nie moge zapomniec jak przeczytalam kiedys w gazecie, ze gdzies tam w Azji biznesmeni slono placa, za malpi mozdzek, a podawany jest on nastepujaco: malpa jest pod stolem w klatce i na zywca ma trepanacje, coby mogli swiezy w temperaturze ciala malpy spalaszowac prosto z czaszki.....
W tym samym artykule bylo o virgin sushi - duzo przyjemniejsza opcja, po prostu sushi poukladane na ciele nagiej kobiety.

Odp: Odp: Mówienie "smacznego" przed posilkami

No ale bo nie jestes przyzwyczajony czy tez uwazasz ze traci wioska i jest nieszczesliwe, a jesli tak to czemu?

Odp: Odp: Odp: witalisek

Dzieki ja tez pozdrawiam!

Odp: przyprawy...

do baraniny? ja nie probowalam....

Odp: Odp: Wróciłam z Lyonu - stolicy kulnarnej świata

Kolokwialnie odpowiem, wino bez siarczynow nie istnieje, chocby dlatego ze sa one naturalnym wynikiem procesu fermentacji wina, powstaja w procesie rozkladu drozdzy, wiec tak czy siak na butelce w zwiazku z rozp. ministra musi byc napisane ze zawiera siarczyny, bo sa one alergogenne. Ponadto siarczyny sa dodawane do win jako jedyny powszechnie stosowany we wszystkich regionach winiarskich srodek konserwujacy, zawieraja je wina z najwyzszej polki i wina ekologiczne, zreszta E220 bo taka ich nazwa sa powszechne w wielu produktach spozywczych. Teoretycznie mozliwe jest wyprodukowanie wina nawet bez naturalnych siarczynow, ale wymagaloby zupelnie innej techniki i sprawdzenia dokladnie kazdego owocu czy jest totalnie zdrowy, ponadto smak tych win bylby gorszy ze wzgledu na rozne zwiazki, ktore wtedy wystepowalyby w winie a wino wytrzymaloby najwyzej kilka miesiecy.
Najmniej siarczynow jest w winach czerwonych, jesli smak siarczynow jest bardzo wyczuwalny, to wino zostalo zle zrobione, w innym przypadku utleniaja sie one po otworzeniu butelki, dlatego powinno sie wina otwierac ok godz przed piciem, dlatego tez "macha" sie kieliszkiem, najwiecej siarczynow maja wina slodkie, dla niektorych dobrych slodkich win jest to nawet charakterystyczne ze siarczyny sa wyczuwalne.
Reasumujac, taka uroda win i mysle ze nie znajdziesz win bez siarczynow.

Odp: Zdrowe mleko - czyżby?

Ja z racji ciazy czytam o zywieniu dzieci i dostalam ostatnio ksiege dr Spocka, najnowsze wydanie, podobno nasze mamy wychowywaly dzieci wg biblii dr spocka, otoz ten pan pod koniec swojego zycia przyznal ze nie doradzalby juz aby dzieci pily duzo mleka, on sam zrezygnowal z nabialu i miesa a w ksiazce opisane sa najnowsze badania, ktore wykazuja, ze nie ma zadnego zwiazku z iloscia pitego przez dzieci mleka a iloscia wapnia odkladanego w kosciach, np usa przoduje w ilosci picia mleka na glowe i przoduje w osteoporozie. Bialko zawarte w mleku i miesie czesto zawiera duzo aminokwasow, ktore powoduja utrate wapnia przez nerki, nie jest wiec ono przyswajane a wydalane, ponadto mleko jest ciezkostrawne.
Ciekawe jeszcze ze w zwiazku z coraz wiekszym problemem otylosci u dzieci w usa, przeprowadzono badania ze glownym zrodlem tluszczu w ich diecie nie sa hamburgery ani fytki, ale wlasnie mleko.

Odp: rozmaryn mi się rozwija ....

tez, do ryb nawet, ale rozmaryn jest twardy, dlatego oklada sie mieso calymi galazkami a po upieczeniu sie je usuwa, silny aromat i tak zostaje, fajny jest tez do aromatyzowania oliwy