Odp: Sałatki na święta

mocsłodkości napisał(a): Jakie sałatki zagoszczą w tym roku na Waszym stole? Robicie zawsze takie same czy co roku jest coś innego?

U mnie będzie sałatka jarzynowa oraz śledziowa. Do tego ryba o grecku

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas odwilż. Od wtorku wieje i pada. Pogoda paskudna.

Odp: Panierka do ryby

biedroneczki napisał(a): Jakiej używacie panierki do panierowania ryby? Wolicie bułkę tartą czy może kupną panierkę?

Zdecydowanie bułka tarta.

Odp: Dolewanie wody do mięsa

skuter5 napisał(a): Spotkaliście się z czymś takim żeby przy każdym podniesieniu pokrywki z garnka w którym dusi się mięso wlewać do garnka wodę? Nie chodzi o jakieś straszne ilości a pół szklanki.

Ja się spotkałam Moja mama tak robi Za każdym razem jak podniesie pokrywkę z garnka lub patelni, na której dusi się mięso dolewa wodę.

Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas od rana sypie śnieg. Moja najmłodsza pociecha czeka aż będzie mogła ulepić bałwana  Teraz chyba pada, bo coś za głośne uderzenia w parapet są

Odp: Puszka czy słoik

robaczek napisał(a): W czym przechowujecie pierniczki po ich upieczeniu? Lepsza jest puszka czy może słoik?

U mnie pierniczki trafiają i do puszek i do pudełek. Co roku robię takie ilości tych słodkości, że nie zmieściłby się w samych puszkach

Odp: Odp: Internet

Ja z racji tego, że moja praca wymaga dostępu do internetu "siedzę" na nim 5 dni w tygodniu ( 3 bo mam dyżur a dwa, żeby móc odpisywać na maile i wiadomości i pisać przepisy ). Gdy kończę dyżur w piątek o 220 wyłączam laptop i równe dwie doby mnie nie ma Znikam do niedzieli do 220 kiedy to zaczynam dyżur Myślałam, że będzie mnie skręcało i będzie mi brakowało różnych stron ale tak nie jest Na szczęście mimo tylu lat pracy moderatorskiej uważam, że uzależniona od internetu nie jestem - no chyba, że mam dyżur, a tu jak na złość internet nie działa ( zawsze pada jak mam dyżur nigdy gdy dyżur ma zbysiowa. To fascynująca zagadka ). Tak to uważam, że da się bez niego żyć

Odp: Odp: Tu zgłaszamy problemy

zewa napisał(a): Droga Redakcjo czy coś się ruszyło w sprawie oceniania przepisów ? Bo niestety proceder jedynkowania przepisów nadal trwa. Czas to ukrócić.

Sprawa jest w toku. Wiem, że jest to irytujące i przykre dla Was, którzy bardzo się staracie i dodajecie przepisy, ale niestety pewnych rzeczy nie można przyspieszyć. Pracy wielu ludzi niestety nie widać gołym okiem, ale to nie znaczy, że nikt nic z tym nie robi. Jeszcze trochę cierpliwości. Mam nadzieję, że już niedługo wszystko będzie pozytywnie załatwione.

Odp: Biała czekolada

skuter5 napisał(a): Wiecie może czy biała czekolada nadaje się do babeczek i muffinek? Nie chodzi mi o czekoladę, którą dajemy pokrojoną tylko rozpuszczamy ją i dodajemy taką płynną.

Możesz dodać ale musisz uważać z ilością. Zbyt dużo czekolady sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie się sypało. Nie będzie spójne. Smak takich muffinek jest genialny

Odp: Papier do pieczenia czy smarowanie formy

robaczek napisał(a): Jak pieczecie ciasto to blachę wolicie wyłożyć papierem do pieczenia czy posmarować masłem i czymś obsypać?

W zdecydowanej większości przypadków stawiam na papier do pieczenia. Formy na babki smaruję masłem i wysypuję mąką