Dokarmianie kotów

Dokarmiacie błąkające się po Waszych osiedlach koty?

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas mrozi. Śniegu mikroskopijne ilości. Ledwo ledwo go widać, za to mrozik cudny.

Odp: Maślanka

biedroneczki napisał(a): Mam w domu nienaruszony karton maślanki. Okazało się, że wczoraj kupiłam maślankę z terminem na dzień zakupu, a potrzebuję ją dopiero na czwartek. Jak myślicie można ją jeszcze wypić czy może się to skończyć nieciekawie?

Jeśli opakowanie jest napuchnięte, a jak otwierasz syczy i czujesz niemiły zapach to wylej bez mrugnięcia okiem.

Muffinki brownie

Moje dzieci proszą od kilku dni o to bym razem z nimi zrobiła muffinki brownie. jak myślicie z przepisy na brownie mi wyjdą czy muszę szukać specjalnego przepisu na takie właśnie babeczki?

Chleb

  • Forum: Chleb

Co robicie, żeby chleb szybko nie stawał się czerstwy?

Ciasto czekoladowe bez mąki pszennej

Ciocia nie może jeść niczego co zawiera mąkę pszenną. Macie może przepis na ciasto czekoladowe bez takiej mąki? Ona uwielbia ciasto czekoladowe i chciałabym upiec jej takie na święta. Będę wdzięczna za przepis.

Odp: Odp: Pierniczki na choinkę

Dokładnie. Moje zmiękły po około 4-5 dniach. Teraz choinka czeka na uzupełnienie dekoracji

Odp: Odp: Miodowa glazura

ciasteczka napisał(a): robaczek napisał(a): Kiedy nakładacie na mięso glazurę zrobioną z miodu? Chodzi o to, że chciałabym, żeby było czuć słodycz glazury ale żeby mięso a właściwie skóra się nie spaliły.

Dużo zależy od tego jakie mięso piekę. Jak piekę nóżki z kurczaka to do marynaty daję miód i nic się z mięsem nie dzieje. Jest ładne rumiane i nie przypala się. Natomiast jak piekę kurczaka w całości to wolę takie mięso taką glazurą posmarować pod koniec pieczenia kiedy skórka jest już praktycznie gotowa i wystarczy dosłownie kilka minut żeby mięso wyjąć z piekarnika.

Robię tak samo. To bezpieczny sposób na zrobienie genialnego i pysznego mięsa

Odp: Odp: Placki ziemniaczane

mocsłodkości napisał(a): robaczek napisał(a): Co może być powodem przyklejania się placków ziemniaczanych do patelni? Robiłam placki setki razy i wszystko było super, a ostatnio mi się przykleiły. Nie mogłam ich zdrapać z dna :/

Spróbuj dodać skrobi ziemniaczanej. Mi kiedyś się tak kleiły i babcia doradziła mi żeby dodać mąki ziemniaczanej i faktycznie to pomogło

Zapomniałam poprzednio zapytać o olej na patelni. Wlałaś go od razu na patelnię czy najpierw nagrzałaś patelnię a potem wlałaś olej i dawałaś ciasto?

Groch z kapustą

Zamroziłam groch z kapustą. Tak na próbę Jakiś pomysł co z tym teraz zrobić? Ktoś próbował mrozić takie coś? Ja planowałam po rozmrożeniu przesmażyć i dodać przesmażoną cienką kiełbasę oraz przecier pomidorowy. Powstałoby coś w rodzaju bigosu ale z dodatkiem fasoli Co o tym sądzicie?