Tort książka
- Forum: Tort książka
Jak zrobić tort w kształcie książki bez takiej formy? Próbowałam już kilka razy i zawsze efekt był inny od zamierzonego :/
Staż w Gotujmy: 3134 dni
Miasto: -
Jak zrobić tort w kształcie książki bez takiej formy? Próbowałam już kilka razy i zawsze efekt był inny od zamierzonego :/
Mam wyjątkową tortownicę. Wypada w niej dno. Nie wiem czemu, ale tak właśnie się dzieje :/ Dobrze, że robiłam sernik na zimno, w którym masa szybko zastyga, bo jakby to był sernik pieczony to była, by to katastrofa. Dno się przekręciło i sernik był podniesiony z jednej strony do góry, a z drugiej wypadał poza tortownicę. Jak to naprawić?
Co zrobić żeby masa do tortu w dodatkiem masła się nie zważyła? A jak już się tak stanie to co zrobić żeby ją uratować?
biedroneczki napisał(a): Z jakiego ciasta robicie faworki? Stawiacie na tradycyjne wybijane czy może na drożdżowe?
Tradycyjne wybijane.
misia5 napisał(a): skuter5 napisał(a): Mam sporo białek. Co nie licząc bez i bezy mogę z nich przygotować?
Możesz zrobić np. takie coś: https://gotujmy.pl/babka-kokosowa,przepisy-okazje-przepis,272250.html lub https://gotujmy.pl/ciasto-makowe-z-kremem-i-truskawkami,przepisy-okazje-przepis,273942.html
Podkradnę przepisy i spróbuje zrobić
misia5 napisał(a): Możesz rozpuścić je w mniejszej ilości wody i odstawić do stężenia. Potem pokroić w kostkę i dodać do masy jogurtowej lub bitej śmietany. Wymieszać i przełożyć taką masą biszkopt
Dzięki Jesteście niezastąpione
Białych nie jadłam, ale jadłam boćwinę o białych łodygach. Mnie nie smakowała Okropna. Jakbym ziemię z ogródka jadła.
skuter5 napisał(a): mocsłodkości napisał(a): ku zima jak nigdy dopisuje (no może czasem znika, ale jednak śniegu wszędzie sporo było, a w niektórych rejonach kraju jest go sporo i jeszcze dosypuje). Naszły mnie wspomnienia z dzieciństwa kiedy to zimy faktycznie były zimami. Było śniegu po pas, Mróz malował wzory na szybach. Wszędzie były bałwany. Bitwy na śnieżki. Zjazdy na workach (niekontrolowane - worek i tak jechał gdzie chciał) Odważni igloo budowali Jakie macie wspomnienia z zimy?
Robienie aniołków Lepienie bałwanów i kombinacje przy zrobieniu igloo
Bitwy na śnieżki, pierwsze próby jazdy na łyżwach
Mam przepis na ciasto marchewkowe. Planuję zmniejszyć składniki o połowę i zrobić je w formie na babkę. Wyjdzie mi ona czy muszę coś zmienić w przepisie? Czas pieczenia dłuższy, ilość spulchniacza i takie tam. Ciasto jest płaskie a babka jak to babka mniejsza powierzchnia to musi się "wybić".
Nadziewał ktoś pączki z ciasta na oponki? Usmażą się czy jest to raczej ciężkie do osiągnięcia?