Puszka czy słoik

W czym przechowujecie pierniczki po ich upieczeniu? Lepsza jest puszka czy może słoik?

Pieczona w całości kaczka

Jak pieczenie kaczkę to dajecie ją bezpośrednio na blachę czy może układacie na czymś żeby nie dotykała spodu formy?

Telewizor 4K

Ma ktoś może taki telewizor? Potrzebuję informacji czy taki telewizor ma funkcji youtube.

Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Odp: Jaką macie pogodę za oknem?

U nas też już po śniegu. A szkoda, bo tak fajnie "skrzypiał" pod butami. Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam ten odgłos

Odp: Sprawdzanie świeżości jajek

mocsłodkości napisał(a): W jakiej wodzie sprawdzacie świeżość jajek? Ja zawsze dawałam je do wody prosto z kranu, a na necie ostatnio znalazłam informacje że ma być osolona. W jakiej wodzie Wy sprawdzacie?

My sprawdzamy w słodkiej wodzie ( kranówa ). W osolonej wodzie jajko będzie pływało bez względu na to czy jest świeże czy też nie ( zależy też od ilości dodanej soli).

Odp: Panierka do ryby

biedroneczki napisał(a): Jakiej używacie panierki do panierowania ryby? Wolicie bułkę tartą czy może kupną panierkę?

Z rybami to u mnie różnie Karp musi być w bułce tartej A np. filet z miruny czy dorsza mogę już panierować w kupnej panierce. Taka ryba bardziej mi do niej pasuje, ale tak po prawdzie wolę bułkę tartą.

Odp: Kartki świąteczne

ciasteczka napisał(a): Jako dziecko pamiętam jak co roku na święta i Wielkanocne i te Bożego Narodzenia przychodziło do nas całe mnóstwo kartek pocztowych. Pamiętam czas kiedy siedziałam i pisałam góry takich kartek i rozsyłałam po rodzinie, przyjaciołach i znajomych. Teraz ta tradycja zamiera. U Was też takie kartki to "rarytas" czy może nadal nie wyobrażacie sobie świąt bez takiej kartki.

U nas z tym to różnie bywa Jeśli nie zapomnimy to wysyłamy

Odp: Odp: Pękający lukier

mocsłodkości napisał(a): robaczek napisał(a): Co zrobić żeby lukier wylany na ciasto nie pękał tylko ładnie zastygł?

A z czego robisz taki lukier? Możesz podać składniki i proporcje? I napisz kiedy pęka Pęka przy krojeniu czy może pęka po zastygnięciu.

Lukier robię z wody i cukru pudru.

Pękający lukier

Co zrobić żeby lukier wylany na ciasto nie pękał tylko ładnie zastygł?

Odp: Zupa pomidorowa

ciasteczka napisał(a): Ugotowałam dzieciakom ich ulubioną zupę pomidorową. Nie było naszego koncentratu pomidorowego więc musiałam kupić inny. Przed podaniem zupy jak zawsze spróbowałam i okazało się, że zupa jest makabrycznie kwaśna. Robiłam ją tak jak zawsze, a efekt był koszmarny. Co mogło pójść nie tak?

Wina przecieru, a w zasadzie to koncentratu. Dałaś go za dużo.