Piernik
- Forum: Piernik
Ile czasu potrzebują blaty piernikowe żeby zmięknąć od powideł? Muszę przygotować piernik w odpowiednim czasie żeby na święta był gotowy
Staż w Gotujmy: 4763 dni
Miasto: -
Ile czasu potrzebują blaty piernikowe żeby zmięknąć od powideł? Muszę przygotować piernik w odpowiednim czasie żeby na święta był gotowy
Mam pytanie. Nada się taki wywar na żurek? Czy lepiej nie ryzykować i nie mieć po ostygnięciu galaretki z żurku.
Pochwalcie się jak wyglądają Wasze miasta w świątecznej odsłonie
mocsłodkości napisał(a): W jakiej wodzie sprawdzacie świeżość jajek? Ja zawsze dawałam je do wody prosto z kranu, a na necie ostatnio znalazłam informacje że ma być osolona. W jakiej wodzie Wy sprawdzacie?
Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio sprawdzałem świeżość jaj Jednego jestem pewien, że wkładałem je do wody z kranu
Spotkaliście się z czymś takim żeby przy każdym podniesieniu pokrywki z garnka w którym dusi się mięso wlewać do garnka wodę? Nie chodzi o jakieś straszne ilości a pół szklanki.
mocsłodkości napisał(a): Jakie sałatki zagoszczą w tym roku na Waszym stole? Robicie zawsze takie same czy co roku jest coś innego?
My robimy śledziową, warstwową i jarzynową full wypas
biedroneczki napisał(a): Jakiej używacie panierki do panierowania ryby? Wolicie bułkę tartą czy może kupną panierkę?
Ja panieruję ryby w bułce tartej. Nie lubię tej kupnej panierki.
Na jakim tłuszczu obsmażacie mięso przed duszeniem?
kamula napisał(a): Ja zawsze sadzę na foli i potem obsypuje trocinami. W ten sposób przez długi czas nie przedostają się do nich chwasty.
A co ze ślimakami? Nie przechodzą po trocinach?
ciasteczka napisał(a): Jako dziecko pamiętam jak co roku na święta i Wielkanocne i te Bożego Narodzenia przychodziło do nas całe mnóstwo kartek pocztowych. Pamiętam czas kiedy siedziałam i pisałam góry takich kartek i rozsyłałam po rodzinie, przyjaciołach i znajomych. Teraz ta tradycja zamiera. U Was też takie kartki to "rarytas" czy może nadal nie wyobrażacie sobie świąt bez takiej kartki.
My wysyłamy tylko najbliższej rodzinie