Mrożenie grzybów
- Forum: Mrożenie grzybów
Mam pytanko. Zbliża się sezon na grzyby. U nas zaczęły się już pokazywać Jakie grzyby trzeba obgotować przed zamrożeniem? Myjecie wcześniej grzyby przed zamrożeniem czy może tylko je oczyszczacie?
Staż w Gotujmy: 4762 dni
Miasto: -
Mam pytanko. Zbliża się sezon na grzyby. U nas zaczęły się już pokazywać Jakie grzyby trzeba obgotować przed zamrożeniem? Myjecie wcześniej grzyby przed zamrożeniem czy może tylko je oczyszczacie?
Dzięki dziewczyny. Przyznaję się bez bicia ja myłem grzyby przed zamrożeniem. Teraz wiem czemu mi się sklejały i były nieciekawe po zamrożeniu. Teraz będę je oczyszczał tak jak pisałyście. A ten patent o dokładnym oczyszczaniem grzyba w lesie jest genialny
Biedna mała. Pewnie truskawki spryskano jakimś silnym pestycydem bakteriobójczym lub na pleśń. Nie wiem tylko dlaczego właściciel plantacji wypuścił takie owoce do sprzedaży. Masakra jakaś. Ja jak kupię truskawki rano to wieczorem widać po nich, że mają dość i że jak czegoś z nich nie zrobię to je wyrzucę. Jeszcze nie udało mi się kupić truskawek, które bez szwanku przetrwałby tyle dni.
Z tego co mi wiadomo na takie grzyby musi mieć certyfikat. Na słowo raczej bym nie ufał. Sam wolę sprawdzić co zebrałem, żeby potem nie narobić sobie albo najbliższym dziadostwa. Życie i zdrowie ma się tylko jedno, a jak to się mówi każdy grzyb jest jadalny, ale niektóre tylko raz. W tej sprawie można zadzwonić lub przejść się do sanepidu ( nie wiem jak masz do niego daleko ).
Dostaliśmy sporą ilość jabłek ( ponad 40 kg ). Macie jakiś pomysł co z nich zrobić? Część przerobiliśmy na masę jabłkową do szarlotek. Jednak cała góra jabłek nadal czeka na swoją kolej. Będę wdzięczny za wszelkie pomysły co z tymi owocami zrobić.
Makaron z mięsem chyba każdy zna. Nie żeby mi się to połączenia znudziło, bo jestem typowym mięsożercą. Z czym jeszcze robicie makaron? Jakie dodatki będą do niego pasowały?
Chciałbym zrobić kruche ciasteczka. Problem w tym, że nie wiem jakiej mąki użyć. Czy ma to w ogóle jakieś znaczenie? Czy ciasto może się nie udać, gdy dam "złą"? A co z tłuszczem? Lepsze masło czy margaryna?
Właśnie o tą rybę z grilla mi chodziło Zastanawiałem się czy jak zrobię masło np. w czwartek, a użyję do ryby z grilla w niedzielę ( żeby był mocniejszy aromat) nic mu nie będzie Dobrze wiedzieć, że mimo upływu czasu będzie ok
Moja żona czasem jak kupimy większą ilość masła to miękkiego takiego w temperaturze pokojowej dodaje do różne drobno posiekane świeże zioła lub przyprawy. Jak długo takie masło może "siedzieć" w lodówce? Dzień góra dwa czy może z tydzień?
O super. Dziękuję za pomoc w odnalezieniu linków do przepisów na te kwiatowe ( akacjowe i bzowe ) placuszki. Akacja co prawda już prawie przekwitła, ale bez ma się nadal dobrze więc w tym roku wypróbuję te z bzu, a za rok z akacji