Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Lukier do ciasta z piany zaparzanej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gorącym lukrem smarować ciasta lub ciasteczka

Lukier do ciasta z piany zaparzanej

Składniki:

Lukier do ciasta z piany zaparzanej

 

  • 4 szt białka,
  • 20 łyżek cukier,
  • 1 łyżeczka ocet,
  • 3 łyżeczki cukier waniliowy,
  • 1/2 łyżeczki aromat,
  • 6 łyżek woda,
  • do smaku sok z cytryny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lukier do ciasta z piany zaparzanej
Z wody,octu, cukru ugotować syrop do nitki. Białka z cukrem waniliowym ubić na sztywną piane, ciągle ubijając wlać cienkim strumieniem połowę syropu. Naczynie z pianą położyć nad gotującą się wodą dalej ubijając wlewać powoli pozostały syrop, dodać aromat o dowolnym zapachu i sok z cytryny. Ubijać do momentu odrywania się piany od trzepaczki.