monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Lawendowe serduszka z lukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niby zwykłe ciasteczka, ale z takim twistem;). Moim córciom i ich koleżankom bardzo smakowały, szybko zniknęły z talerza. Serdecznie Wam polecam takie ciastka:)

Lawendowe serduszka z lukrem

Składniki:

Lawendowe serduszka z lukrem

 

  • 300 g mąki 
  • 80 g cukru pudru 
  • 1 łyżka suszonej lawendy
  • 1 jajko 
  • 150 masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru 
  • 2-3 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Lawendowe serduszka z lukrem

ETAP 1:

Lawendowe serduszka z lukrem
do mąki i cukru dodać lawendę i wymieszać

Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i lawendę. Wymieszać.

ETAP 2:

Lawendowe serduszka z lukrem
zagniecione ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki

Dodać jajko i wymieszać. Na koniec dodać kawałki masła i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

ETAP 3:

Lawendowe serduszka z lukrem
z rozwałkowanego ciasta wycinać serduszka foremką

Po tym czasie rozwałkować na około 5 mm i wycinać serduszka foremka. Piec w 170 około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć, ostudzić na kratce. 
Z cukru i  wody utrzeć lukier, udekorować ciastka. 
Smacznego!