EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 254]

Drożdżowa babka z makiem i lukrem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem, i orzeźwiającą cytrusową skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec w formie babki z makiem smakuje zawsze i jest dekoracją świątecznego stołu.

Drożdżowa babka z makiem i lukrem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drożdżowa babka z makiem i lukrem

 

 

  • Lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowa babka z makiem i lukrem

Ciasto:

Drożdżowa babka z makiem i lukrem
masło rozpuścić dodać mleko i wymieszać

Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, mleka wymieszane z rozpuszczonym masłem i rozrobiony zaczyn drożdżowy.

Całość dokładnie wymieszać mikserem aż do połączenia składników.

Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Drożdżowa babka z makiem i lukrem
do misy dodać mąkę i jajka

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40x30cm, posmarować masą makową, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem, dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.

ETAP 3:

Drożdżowa babka z makiem i lukrem
na rozwałkowanym cieście rozłożyć masę makową i posypać orzechami

Lukier:
Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

ETAP 4:

Drożdżowa babka z makiem i lukrem
ciasto zwinąć i przełożyć do formy babki pozostawić do wyrośnięcia

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Po tym czasie wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem, posypać kandyzowanymi owocami i udekorować jajeczkami czekoladowymi.