Sposób przygotowania:
Drożdżowa babka z makiem i lukremCiasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, mleka wymieszane z rozpuszczonym masłem i rozrobiony zaczyn drożdżowy.
Całość dokładnie wymieszać mikserem aż do połączenia składników.
Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 40x30cm, posmarować masą makową, posypać podprażonymi na suchej patelni i posiekanymi na mniejsze kawałki orzechami. Ciasto zwinąć w roladę i przełożyć do formy babki z kominem, dokładnie wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
ETAP 3:
Lukier:
Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut. Po tym czasie wystudzić, wyjąć z formy, polać lukrem, posypać kandyzowanymi owocami i udekorować jajeczkami czekoladowymi.
SylaUla
EwelinaP
oj tak polecam :)
Czekoladka 2