Sposób przygotowania:
Roladki z jabłkami, cynamonem i cytrynowym lukremETAP 1:
1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Przełożyć do miski, posypać cynamonem, cukrem i całość dokładnie wymieszać.
2. Lukier cytrynowy:
Sok z cytryny i ekstrakt cytrynowy utrzeć z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji lukru.
3. Ciasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru kryształu dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę masło, cukier, jajka, ekstrakt cytrynowy i wyrośnięte drożdże wymieszać mikserem do połączenia składników.
Następnie ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić rękoma na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm i pokroić na prostokąty o wymiarach 8x12cm.
4. Na każdym prostokącie ułożyć jabłko, posmarować rozkłóconym jajkiem i zwinąć w roladki.
5. Gotowe roladki ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
6. Po tym czasie roladki wystudzić i polać lukrem cytrynowym.
lukrowanepierniczki