Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżowe koperty z cytrusowym lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i bardzo mięciutkie drożdżówki. Z pachnącym cytrusowym lukrem. Idealne na świąteczny stół. Upieczcie takie.

Drożdżowe koperty z cytrusowym lukrem

Składniki:

Drożdżowe koperty z cytrusowym lukrem

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • niepełna szklanka ciepłego mleka

Ciasto:

  • 3 i pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju

Nadzienie:

  • 50 dag sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier do smaku

Lukier:

  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 mała łyżeczka aromatu cytrynowego
  • sok z pomarańczy

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • cukrowa posypka ( dowolna )

Sposób przygotowania:

Drożdżowe koperty z cytrusowym lukrem
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto, ciasto powinno być gładkie, miękkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby podczas zagniatania było zbyt luźne to dosypujemy przesianej mąki. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

3. Nadzienie: Do sera białego wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy i budyń w proszku, następnie rozcieramy widelcem dodając cukru do smaku. Nadzienie można zblendować blenderem lub zmiksować mikserem.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w kwadraty, na środek nakładamy serowe nadzienie i zlepiamy brzegi do środka.

5. Pieczenie: Następnie tak uformowane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce.

6. Lukier: Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy aromat cytrynowy, mieszamy, następnie stopniowo dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim drożdżówki, dekorujemy również cukrową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

7. Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Z tej receptury wyszły mi 22 sztuki drożdżówek.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.