WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1020]

Lukrowane mini pączki serowe z nadzieniem różanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mini pączki z cista serowego podobnego jak na oponki z nadzieniem z marmolady różanej. Są szybkie i łatwe do zrobienia.

Lukrowane mini pączki serowe z nadzieniem różanym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Lukrowane mini pączki serowe z nadzieniem różanym

 

  • 200g sera białego (dałam chudy)
  • 100g serka śmietankowego naturalnego (dałam serek Bieluch)
  • 2 jajka
  • 2szkl. mąki pszennej tortowej + ewentualnie do podsypania
  • 1,5 łyżki wódki lub octu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • niecała łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki cukru zwykłego
  • 1 cukier waniliowy 16g
  • opcjonalnie zapach do ciasta
  • marmolada różana
  • olej do smażenia
  • Lukier:
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • cukier puder (ilość w zależności od ilości soku)
  • skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Lukrowane mini pączki serowe z nadzieniem różanym

ETAP 1:

Ser biały włożyć do dużej miski i wymieszać z serkiem Bieluch. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm.

Szklanką wycinać krążki ciasta, rozpłaszczać je w dłoniach. Na środek nakładać trochę nadzienia i sklejać tworząc kształt kulki. Pączki smażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik.

Po przestygnięciu pączki polukrować. Lukier przygotować mieszając cukier puder z sokiem z cytryny.


Posypać pączki skórką pomarańczową.

Lukrowane mini pączki serowe z nadzieniem różanym
Lukrowane mini pączki serowe z nadzieniem