Sposób przygotowania:
Tartaletki z żurawinąPrzygotowanie ciasta:
Z podanych składników na ciasto zagniatamy gładkie ciasto. 3/4 ciasta zostawiamy rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wylepiamy nim natłuszczone foremki.
Pozostałą 1/4 część ciasta owijamy w folię spożywczą i wkładamy na kilka minut do zamrażalki.
Wyklejone ciastem foremki układamy na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 12 min.
Wypełnienie babeczek:
Na podpieczone babeczki dajemy po płaskiej łyżce żurawiny ze słoika. Posypujemy płatkami migdałowymi i posiekanymi orzechami laskowymi.
Z białek ubijamy sztywną pianę.
Ciągle ubijając utrwalamy ją cukrem,a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Na przygotowane babeczki z nadzieniem nakładamy przygotowaną pianę.
Etap końcowy:
Na wierzch babeczek na pianę ścieramy na grubych oczkach tarki zmrożone ciasto.
Tak przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-18 min. Po upieczeniu ostrożnie wyciągamy z foremek i posypujemy przez sitko cukrem pudrem.