Sposób przygotowania:
Łużyckie puree z białą kiełbasą
Obrać warzywa i ziemniaki . Cebulę i marchewki przekroić na pół , ziemniaki na ćwiartki . Ułożyć w garnku, dodać przyprawy, 1/2 łyżki przyprawy do zup. Zalać wodą i gotować 20 minut pod przykryciem. Dołożyć kiełbaski i zmniejszyć gaz . Dogotowywać 15 minut. Wyjąć kiełbaski i warzywa . Ziemniaki wyłowić do drugiego garnuszka łyżka cedzakową - przykryć by nie stygły .Wywar przecedzić. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobina oleju i smażymy kiełbaski na rumiano ze wszystkich stron . Gdy kiełbaski się smażą do odłożonych ziemniaków dodajemy majeranek i kilka łyżek wywaru z gotowania i robimy puree . Układamy na głębokim talerzu na środku porcję puree ziemniaczanego-( polewamy go odrobiną tłuszczu od smażenia kiełbas) , na nim obsmażoną kiełbaskę i pokrojoną w słupki marchew z wywaru .Oblewamy na około odrobiną wywaru i posypujemy szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem. * Można podać dodatkowo chrzan lub musztardę. **Resztkę wywaru podać do popicia zaprawiając kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i 2 łyżeczkami białego barszczu w proszku lub jeśli mamy zakwasem na żurek