Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Łużyckie puree z białą kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kiedyś czytałam o kuchni łużyckiej i zaciekawiła mnie potrawa Lausitzer Brühmauke .

Łużyckie puree z białą kiełbasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łużyckie puree z białą kiełbasą

 

  • 2 średniej wielkości białe kiełbaski
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • sól
  • 1/2 łyżki przyprawy do zup ( ulubionej - w płynie, proszku, pół kostki bulionowej warzywnej)
  • pieprz grubo mielony czarny
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 szklanki wody
  • szczypior

 

Sposób przygotowania:

Łużyckie puree z białą kiełbasą
Obrać warzywa i ziemniaki . Cebulę i marchewki przekroić na pół , ziemniaki na ćwiartki . Ułożyć w garnku, dodać przyprawy, 1/2 łyżki przyprawy do zup. Zalać wodą i gotować 20 minut pod przykryciem. Dołożyć kiełbaski i zmniejszyć gaz . Dogotowywać 15 minut. Wyjąć kiełbaski i warzywa . Ziemniaki wyłowić do drugiego garnuszka łyżka cedzakową - przykryć by nie stygły .Wywar przecedzić. Na patelni rozgrzewamy masło z odrobina oleju i smażymy kiełbaski na rumiano ze wszystkich stron . Gdy kiełbaski się smażą do odłożonych ziemniaków dodajemy majeranek i kilka łyżek wywaru z gotowania i robimy puree . Układamy na głębokim talerzu na środku porcję puree ziemniaczanego-( polewamy go odrobiną tłuszczu od smażenia kiełbas) , na nim obsmażoną kiełbaskę i pokrojoną w słupki marchew z wywaru .Oblewamy na około odrobiną wywaru i posypujemy szczypiorem i świeżo zmielonym pieprzem. * Można podać dodatkowo chrzan lub musztardę. **Resztkę wywaru podać do popicia zaprawiając kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki i 2 łyżeczkami białego barszczu w proszku lub jeśli mamy zakwasem na żurek
Łużyckie puree z białą kiełbasą
Warzywa i ziemniaki zalac wodą i gotować 20 minut- dołozyc kiełbasy i jeszcze gotować 15 minut
Łużyckie puree z białą kiełbasą
Wyjąć warzywa -ziemniaki i kiełbasę - rozdzielić
Łużyckie puree z białą kiełbasą
Do ziemniaków dodać majeranek i kilka łyzek wywaru z gotowania -m zrobic puree
Łużyckie puree z białą kiełbasą
Kiełbaski obsmażyc na rumiano na maśle z obu stron

Tagi:

zupa przyprawy