Zsa Zsa

Zsa Zsa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

sos chrzanowo-czosnkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Świetny do pierogów ze szpinakiem, sałatek, frytek, kanapek i chipsów!Wolę go od czosnkowego, ponieważ chrzan nadaje mu inną głębię ostrości

sos chrzanowo-czosnkowy

Składniki:

sos chrzanowo-czosnkowy

 

  • 5 łyżek śmietany
  • 500 ml oleju ( odpowiedni jest słonecznikowy)
  • 2 płaskie łyżki musztardy (np. sarepska)
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz,
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 kopate łyżeczki chrzanu

Sposób przygotowania:

sos chrzanowo-czosnkowy
Podstawą sosu chrzanowo-czosnkowego jest sos majonezowy. Czyli w pierwszej kolejności wykonujemy majonez. Do wysokiej miski (ja używam plastikowego wiaderka po twarogu) wbijamy jajko, dodajemy musztardę i sok z połowy cytryny, cukier oraz sól. Miksujemy na gładką masę. Następnie nieustannie miksując, wlewamy BARDZO małym strumieniem olej. Łącznie miksowanie takiego majonezu zajmuje około 5 minut. Następnie dodajemy śmietanę, czosnek oraz chrzan. Wszystko doprawić solą i pieprzem. Sos powinien co najmniej godzinkę poleżeć w lodówce, jeżeli natomiast nie mamy tyle czasu proponuję ten sam sos lecz ząbki czosnku należy zastąpić czosnkiem w granulacie.