pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Majonez z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mniej kaloryczna wersja majonezu.

Majonez z ryżu

Składniki:

Majonez z ryżu

 

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli
  • 1 ząbek posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Majonez z ryżu
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (a nawet trochę dłużej) i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż miksujemy na jednolitą masę, dodając 1/2 szklanki mleka sojowego, 2 łyżeczki oleju, łyżeczkę posiekanej cebuli i 1 ząbek posiekanego czosnku. Gdy wszystko dokładnie zmiksujemy na gładką masę, wolno dodajemy przez cały czas mieszając 1 łyżeczkę soku z cytryny.

Tagi:

ryż