Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Majowy miodek z mniszka lekarskiego...

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Witaminowa bomba prosto z wiejskiej łąki - majowe słońce zamknięte w słoiczku :)

Majowy miodek z mniszka lekarskiego... Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Majowy miodek z mniszka lekarskiego...

 

  • 550 kwiatków mniszka lekarskiego, bez łodyżek
  • 1kg cukru
  • 1l wody mineralnej niegazowanej
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania:

Majowy miodek z mniszka lekarskiego...
Kwiatki pozbawione robaczków należy porządnie wypłukać i zalać litrem wody, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 2-3h. Nastepnie odstawić całość z garnkiem, pod przykryciem na co najmniej 24 godziny. Potem odcedzić kwiatki od soku, a czysty sok przelać do garnka, dodać kilogram cukru oraz wyszorowaną, pokrojoną w plastry cytrynę ze skórką. Doprowadzić do wrzenia stale mieszając, gotować około 3 godzin bez pokrywki, aby woda odparowała a miód zgęstniał. Piana na wierzchu cieczy oznacza,że jest juz gotowa do przelania w wyparzone słoiczki :) w miarę stygnięcia już w słoiczkach, miód będzie gęstniał. Polecam! Wspaniały!
Majowy miodek z mniszka lekarskiego...
tak pięknie wygląda sok z mniszka zaraz po odcedzeniu kwiatków od płynu.

Tagi:

beza bezy