Sposób przygotowania:
Majowy miodek z mniszka lekarskiego...
Kwiatki pozbawione robaczków należy porządnie wypłukać i zalać litrem wody, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować na maleńkim ogniu 2-3h. Nastepnie odstawić całość z garnkiem, pod przykryciem na co najmniej 24 godziny. Potem odcedzić kwiatki od soku, a czysty sok przelać do garnka, dodać kilogram cukru oraz wyszorowaną, pokrojoną w plastry cytrynę ze skórką. Doprowadzić do wrzenia stale mieszając, gotować około 3 godzin bez pokrywki, aby woda odparowała a miód zgęstniał. Piana na wierzchu cieczy oznacza,że jest juz gotowa do przelania w wyparzone słoiczki :) w miarę stygnięcia już w słoiczkach, miód będzie gęstniał. Polecam! Wspaniały!
KasiaJulcia
Rossie
Oj można, można :) I w dodatku - to samo zdrowie! :)