bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Mak na wigilię po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dobre i sprawdzone. Polecam. Smacznego

Mak na wigilię po warszawsku

Składniki:

Mak na wigilię po warszawsku

 

  • 30 dag maku, szklanka cukru, wanilia, 3/4 szklanki śmietanki, 5 dag migdałów
  • Ciasteczka:
  • 40 dag mąki, 15 dag masła lub margaryny, Z żółtka, pól szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Mak na wigilię po warszawsku
Mak wypłukać kilkakrotnie w zimnej wodzie, zalać wrzątkiem i postawić na parę godzin. Następnie wodą zlać, a mak przepuścić przez maszynkę i ucierać w donicy, dodając po trochu śmietankę i wsypując stopniowo cukier z wanilią (masa powinna być gęsta). Dodać obrane z łupi¬nek, drobno posiekane migdały, wyjąć całość na salaterkę i obłożyć kruchymi ciastkami. Przyrządzając ciastka należy mąką rozetrzeć z masłem. Dodać cukier i żółtka. Zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wycinać kieliszkiem małe krążki d piec na blasze w niezbyt gorącym piekarniku.

Tagi:

ciasteczka mak