iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Naleśniki kukurydziane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Naleśniki należy smażyć malutkie i cieniutkie wtedy smakują najlepiej i możemy je podać z dowolnym dżemem.

Naleśniki kukurydziane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Naleśniki kukurydziane

 

  • 120 gram serka homogenizowanego o smaku brzoskwiniowym
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • dodatkowo:
  • dowolny dżem u mnie to był morelowy

Sposób przygotowania:

Naleśniki kukurydziane
Serek ubić w misce z wodą i jajkiem, dodać olej i wymieszać. Mąkę kukurydzianą wymieszać z pszenną i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli, następnie dodać do płynnych składników i ubić do momentu uzyskania gładkiego i lejącego się ciasta. Rozgrzać patelnię do smażenia naleśników i na środek wylać niewielką ilość ciasta, pozwolić mu się rozlać na boki i usmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Ciasta lać na patelnię niewielką ilość bo mają nam wyjść malutkie naleśniczki, a nie duże naleśniki. Po usmażeniu jeszcze ciepłe posmarować dżemem i po wierzchu delikatnie posypać cukrem pudrem.
Naleśniki kukurydziane
W misce ubić serek z wodą i jajkiem.
Naleśniki kukurydziane
Po dodaniu suchych składników ubić gładkie ciasto.
Naleśniki kukurydziane
Na patelni smażyc małe i cienkie naleśniczki.