Sposób przygotowania:
Kukurydziane naleśniki z mięsem i ziołową nutą
Przygotować ciasto naleśnikowe miksując mąki z jajkami, mlekiem ,wodą mineralną, 2 łyżkami oleju, szczyptą soli.
Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".
Obrać i drobno usiekać cebule- usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Zmielić mięso i warzywa z zupy .
Usiekać zioła.
Wymieszać składniki farszu dodając otręby. Doprawić solą, pieprzem i maggi w płynie.
Na mocno rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażyć naleśniki posypując warstwę wylanego ciasta czarnym sezamem ( trzeba wsypywać zaraz po wlaniu ciasta by się do niego przykleił ).
Usmażone naleśniki zsuwać delikatnie z patelni na talerz Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły. Podsmażyć farsz by był gorący.
Smarować naleśniki farszem.
Na farszu układać pozbawione grubych nerwów liście sałaty, pokrojoną w paseczki paprykę i ogórek, oberwane listki z ziół i dymkę.
Zwijać w ruloniki , a potem kroić w słupki.
Podawać z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony , pomidorowa, rosół ) lub dipem do maczania.
* Tą ilość uzyskujemy mniej więcej obierając mięso z górnej części udka, 1/2 marchewki, 1/4 pietruszki i kawałeczka selera.
** Z tych składników wychodzi 10 naleśników ( na typowej patelni do naleśników).
Odstawić na 20 minut by ,, dojrzało".
Obrać i drobno usiekać cebule- usmażyć na złoto na 2 łyżkach oleju.
Zmielić mięso i warzywa z zupy .
Usiekać zioła.
Wymieszać składniki farszu dodając otręby. Doprawić solą, pieprzem i maggi w płynie.
Na mocno rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażyć naleśniki posypując warstwę wylanego ciasta czarnym sezamem ( trzeba wsypywać zaraz po wlaniu ciasta by się do niego przykleił ).
Usmażone naleśniki zsuwać delikatnie z patelni na talerz Zawinąć w folię aluminiową by nie ostygły. Podsmażyć farsz by był gorący.
Smarować naleśniki farszem.
Na farszu układać pozbawione grubych nerwów liście sałaty, pokrojoną w paseczki paprykę i ogórek, oberwane listki z ziół i dymkę.
Zwijać w ruloniki , a potem kroić w słupki.
Podawać z czystą zupą do popicia ( barszcz czerwony , pomidorowa, rosół ) lub dipem do maczania.
* Tą ilość uzyskujemy mniej więcej obierając mięso z górnej części udka, 1/2 marchewki, 1/4 pietruszki i kawałeczka selera.
** Z tych składników wychodzi 10 naleśników ( na typowej patelni do naleśników).
zewa
Babciagramolka
Niestety Ewciu- męski gość był i naleśniki wymiotło :)
zewa
No to pięknie. Następnym razem zrób więcej, proszę :)
Babciagramolka
Gdybym była pewna że jak wyślę gołębią pocztą to dojdzie to bym zrobiła zaraz kilka , złapała jenego siedzącego na balkonie i wysłała :0 . Ale pewnie by miał nie planowany postój i sałatę byś dostała podziobaną a nie naleśnik :)